BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Да се върже системата“ – как Борисов отново обеща милиони без да знае за какво точно


Премиерът Бойко Борисов, кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев пред стената на язовир „Смирненски“
Снимка: Скрийншот от видео в профила на Борисов във Фейсбук

Трийсетгодишният проблем с безводието в района на Севлиево трябва да бъде решен още тази седмица. Това става ясно от шестнайсетминутно видео, качено във фейсбук страницата на министър-председателя Бойко Борисов тази неделя, когато той изненадващо се появи в Габрово. От накъсаното му говорене във видеото обаче става ясно, че той изобщо не познава системата на водоснабдяването в региона и не прави разлика между Севлиево и Габрово. За министър-председателят безводието ще изчезне с финансирането на два проекта за 14 млн. лв., след което което „да се върже цялата система“. Кое към кое трябва да се върже, до края на видеото не става ясно.

На записа се вижда как с ръце в джобове Борисов се наслаждава на пълния язовир „Смирненски“ в компанията на кмета на Габрово Таня Христова и вицепремиера Томислав Дончев. Там са и областният управител на Габрово Невена Петкова, която не се включва в разговора, няма я и в кадър. Без да участва във видеото и в разговора, но присъства и областният координатор на ГЕРБ за Габрово Цветомир Михов.

Какво прави кмета на Севлиево?,

пита Борисов кметът на Габрово в края на разходката. После въодушевен от гледката добавя: „Гледай каква природа“ и пак пита:„Нали не сте се сбили?“. Христова много тихо отговаря: „Не, балансираме“. Не смее обаче да попита що за въпрос е това, след като Габрово има язовир, а Севлиево се захранва с вода от естествени водоизточници и разчита само на дъжда, т.е. Севлиево не зависи за вода от Габрово, но това Борисов май не го знае.

Сигурно не знае и че в севлиевски села от средата на миналия месец получават вода само от водоноски, а в други села я пускат за по няколко часа вечер, но не всеки ден. Ако знаеше, нямаше да пита кмета на Габрово „Какво е положението в Севлиево?“.

За да извади Таня Христова от конфузната ситуация, се намесва Томислав Дончев, който услужливо припомня, че в Севлиево досега са инвестирани 10 млн. лв. за справяне с безводието, но парите са недостатъчни.

Борисов бързо „включва“, че сега е моментът да покаже колко е добър и отсича: „Ще правим доста неща, в сряда може би ще ги финализираме“. Нито Христова, нито Дончев питат какво ще се случи в сряда. Тези зад кадър също мълчат.  

После добавя: „Те струват пари“ (нещата, чийто край ще видим в сряда, бел.авт.)

Томислав Дончев май схваща, че

 разговорът не отива на добре

и в опит да извади Борисов от неудобна ситуация подсказва деликатно „Става дума за Севлиево“. После обяснява, че част от габровските села, които се захранват с вода от севлиевската водопреносна система, трябва да се отделят и да започнат да получават вода от язовир „Смирненски“. За това между другото се говори от две години, в публичното пространство се появи информация, че Габрово има готов проект и е въпрос на месеци отделянето да стане факт. От видеото на премиера обаче се разбира, че това предстои да се случи вече съвсем скоро.

Борисов обаче явно слуша с половин ухо. Какво са му казали и какво знае, не е ясно, но очевидно не е много, защото точно след обяснението на Дончев отсича: „Севлиево, Габрово, е едно и също. Трябва да има вода и за селата, и за градовете.“

Никой не смее да му противоречи, макар за присъстващите да е ясно, че Севлиево и Габрово не са едно и също, най-малкото защото за Габрово е осигурен цял язовир с вода.

Никой не отваря и дума за водоноски – опасна дума, която влязла в разговора ще покаже, че девет години, след като Борисов отсече на севлиевския площад „Ще се къпете“,

хората се къпят само в обещания.  

Това, оказва се, е подробност, която за премиера не е важна, защото той започва да раздава милиони. Пита Таня Христова колко трябват за отделянето на габровските села, тя казва – 3.5 млн.-лв. Междувременно Борисов показва все пак някаква информираност и добавя: „Севлиево имат готови проекти. Те са два проекта. Единият 5 млн. лв., другият 6 милиона, към 14-15 милиона, за да се върже цялата система, за да има вода Севлиево и селата“.

За коя система обаче става дума? Излиза, че  Борисов иска да свърже водопреносната система на Севлиево и общината с язовира на Габрово. Естествено, че това не е реалистично, но какво значение има дали е възможно, щом премиерът е казал, че ще стане. Маловажно е, че казаното от него издава, че той няма никаква представа как е изградено водозахранването на Севлиево. Можеше да си спести конфуза, ако поне за малко беше замълчал. Дончев опита да му обясни, но нямаше голям шанс. Христова пък не посмя да се намеси.

„До сряда да ми направите с Нанков…(не става ясно какво). Да стартират веднага проектите на Севлиево“.

Защо Борисов говори с кмета на Севлиево чрез кметицата на Габрово също така не стана ясно. Някъде към края на видеото казва „Сега ще се обадя на кмета на Севлиево“.

На следващия ден

„За истината“ получи отговор от Министерството на регионалното развитие (МРРБ ), на изпратени по-рано въпроси относно финансирането на ремонта на един от силно компрометираните довеждащи водопроводи на Севлиево, този от Пречиствателната станция в Балкана до с. Добромирка. В това село течаща вода не са виждали трети месец, а от Общината се похвалиха, че има одобрено финансиране.

В отговора на МРРБ се казва: „Обектът е вписан в база данни с искания за финансиране, поддържана от МРРБ. МРРБ финансира обекти в рамките на утвърден бюджет за всяка календарна година, който за 2020 г. е около 18 млн. лв. През настоящата година средствата са за довършване на вече започнати ВиК обекти, по възможност разделени на по-малки етапи, а новите такива са предимно в населени места с голям брой жители. Предвид факта, че цитираният обект е включен в базата данни за финансиране, същият при бюджетни възможности ще бъде финансиран, за което общината ще бъде надлежно уведомена“.

Този отговор не оставя съмнение, че шестте милиона лева за водопровода на Севлиево ще бъдат отпуснати, но в него не се казва „до сряда“. Той обаче е с дата 30 септември, а обещанието на Борисов беше дадено на 4 октомври, т.е. всякакви разчети подлежат на промяна, когато парите започне да раздава „добрият Бойко“, както го нарече председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред съпартийци в Лом.   

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!