BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Делото за плажа в „Росенец“ беше отложено за април


Снимка: Фейсбук профил на Радио Бургас

За 21 април т.г. беше отложено делото, свързано с плажа край т. нар. „летни сараи“ на Доган в парк „Росенец“, което се гледа в Бургаския административен съд. То е по жалба на фирма „Стрейтлайн“, управлявана от проектанта на сараите Калин Тихолов, относно заповед на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Институцията е извършила замерване и е изготвила специализирана карта за плаж, но от фирмата твърдят, че такъв там няма. 

Делото беше отложено заради неизготвени експертизи. Назначени са съдебно – геодезическа и съдебно техническа експертизи. Едната все още не е изготвена, а за другата се търси вещо лице геолог, след като от БАН са казали, че не разполагат с такъв, информира Радио Бургас.

„Становището на кадастъра е, че това е ивица, плажна. Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта (за обявяване на картата – б.а.) е факт“, категорична е адвокатът на агенцията по кадастър Цена Вичева.

Защитникът на „Стрейтлайн“ пък твърди, че теренът не е пясъчен, а е самозалесил се. „Има нарушения в самата процедура. Не смятаме, че плажът стига до сградата. Защото сградата е, образно казано, в гората, в храстите.“, посочва той.

В средата на месец януари доброволци се събраха на акция по почистването на плажа в „Росенец“ точно заради жалбата, която беше внесена в Адинистративния съд в Бургас срешу решението на Службата по геодезия, картография и кадастър да промени статута на терена от земеделска земя в плажна ивица.

В продължение на 6 години плажът беше ограден и недостъпен за хората до лятото на 2020 година, когато съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, членът на партия „Да, България“ Иво Мирчев и общинският съветник от коалицията в Бургас Димитър Йорданов показаха какво се случва при опита на граждани да приближат т.нар. Догансарай и предизвикаха масови протести и „масово ходене на плаж“ в района.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!