BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес общинските съветници в Севлиево решават да закрият ли училището в село Ряховците


Училището в с. Ряховците
Снимка: Община Севлиево

Предложение да се закрие основното училище в севлиевското село Ряховците разглеждат на днешното си заседание на общинските съветници в Севлиево по предложение на кмета Иван Иванов. Основният мотив за внасянето на предложението е постоянно намаляващият брой ученици, информира регионалното издание „Севлиево онлайн„.

За последните пет години децата в училището са намалели от 65 на 19, а паралелките от пет на три. 

През тази учебна година в селото има по един ученик в първи и втори клас, петима са учениците в трети клас, двама в четвърти, девет в пети и един ученик в шести клас. Заради изключително малкия брой деца, те учат в три слети паралелки, което със сигурност се отразява върху качеството на учене. Едновременното учене на деца от различни класове от години е компромисът, за да не закриват училища по селата, но от него страдат както учениците, така и учителите, които са принудени да преподават в един и същи час на деца от различна възраст. 

Ако съветниците днес подкрепят предложението на кмета, преди окончателното закриване на училището ще е необходим и акт на министъра на образованието.

При затваряне на училището в село Ряховците, от следващата учебна година децата ще бъдат пренасочени в най-близкото училище – това в селоПетко Славейков, освен ако родителите им не изберат друго заведение.  

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!