BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дряново и Трявна почитат Левски на 18 февруари, Габрово и Севлиево – на 19 февруари

Васил Левски

Историческата неточност в датата на почитане на гибелта на Апостола на свободата Васил Левски доведе до различното й отбелязване в градовете от област Габрово – Дряново и Трявна ще отбележат 147-годишнината от обесването на Васил Левски на 18 февруари, а Габрово и Севлиево на 19 февруари. Вижте подробности за събитията в четирите града.

Нужно е да направим важно научно уточнение. Реалната дата, на която Васил Левски е обесен през 1873 г., е 6 февруари. По т.нар. нов стил това е 18 февруари. Недостатъчно доброто познаване на календарите понякога води до грешки. През 1916 г. България преминава от Юлиански към Григориански календар. Това налага да се направи поправка в датите от 13 дни – добавят се 13 дни към датата по Юлианския календар – т.нар. стар стил, за да се получи датата по Григорианския календар – т.нар. нов стил. Така историческите събития преди 1916 г. се „сдобиват“ с две дати – по стар и по нов стил. Ето откъде обаче идва понякога и грешното преобразуване от стар към нов стил. За събитията, случили се преди 1 март 1900 г. необходимата поправка е от 12 дни, но понякога грешно се добавят 13. Рождената дата на Васил Левски (6 юли 1837 г. по стар стил) се отбелязва правилно като 18 юли по нов стил. За разлика от нея, обесването на Левски, 6 февруари 1873 г. по стар стил, понякога се отбелязва грешно като 19 февруари, всъщност датата отговаря на 18 февруари по нов стил.

147 години от гибелта на Левски – събития в Дряново

18 февруари 2020 г.

10:00 ч.

Заупокойна молитва за дякон Игнатий в храм „Въведение Богородично“

18:00 ч.

Общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски: Песни за Апостола от Смесен камерен хор, Участие на ученици, Рецитал „В памет на Васил Левски“, Мултимедийна презентация, Поднасяне на венци и цветя

На всички присъстващи ще бъдат раздадени малки свитъци с мисли на Васил Левски, за да помним неговите идеали и да се стремим към осъществяването им.

19 февруари 2020 г.

10:30 ч.

Литературно-музикална програма „Жив си Апостоле“
НЧ „Денчо Славов-1900“, село Ганчовец

16:00 ч.

Тематична изложба на книги и беседа на тема „Васил Левски“
НЧ „Дряновска пробуда-2008“, град Дряново

17:00 ч.
Литературна вечер за Апостола
В НЧ „Върбан Генчев-1924“, село Царева ливада

147 години от гибелта на Левски – събития в Трявна

18 февруари 2020 г.

11.00 часа

Панихида за Васил Левски – йеродякон Игнатий; отслужва се в църквата, където Апостола е пял при някои от идванията си в Трявна

Храм „Св. Георги”

11.45 часа

Шествие от храм „Свети Георги“ до Поп Ангелова къща

12.00 часа

Поклонение пред Поп Ангеловата къща

Обръщение на г-жа Силвия Кръстева- кмет на община Трявна. Изпълнения на ученици от СУ „П.Р.Славейков“ и ОУ „Проф. П.Н.Райков“. Почитане паметта на Апостола с едноминутно мълчание. Поднасяне на венец и цветя пред барелефа на Васил Левски. С участието на РК „Капитан дядо Никола“ към НД „Традиция“

147 години от гибелта на Левски – събития в Габрово

19 февруари 2020 г.

12.00 часа

Панихида в памет на Левски. Слово за делото на Апостола от Даниела Цонева – председател на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово. Поетична композиция на учениците от НУ „Васил Левски“. Почетен караул на членове на клуб „Млад възрожденец” при Национална Априловска гимназия и представители на габровския клон на НД „Традиция“. С участието на Оркестър Габрово.

Пред Морената в памет на Левски в Градската градинка

147 години от гибелта на Левски – събития в Севлиево

18 февруари 2020 г.

12:30 часа

Патронен празник на СУ „Васил Левски“. Тържествено поднасяне на венци и цветя пред бюст – паметника на Апостола в двора на училището.

15:30 часа

Общинско спортно състезание „Лъвче 2020”, посветено на подвига на Васил Левски

Спортна зала „Дан Колов“

19 февруари 2020 г.

10:30 часа

Тържествен концерт-спектакъл по повод годишнината от обесването на Апостола на Свободата. Денят ще бъде почетен с официални събития в читалища, училища и детски градини в цялата община.

Дом на културата „Мара Белчева“

12:15 часа

Жители и гости на града ще посетят мястото на някогашния конак в Севлиево – първата спирка на Дякона на път за София след залавянето му.

Материалът Дряново и Трявна почитат Левски на 18 февруари, Габрово и Севлиево – на 19 февруари е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!