BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавата създава ВиК холдинг с капитал 1 милиард лева


Заседание на Министерски съвет, архив

Държавата учредява еднолично акционерно холдингово дружество „Български ВиК Холдинг“ ЕАД – София – изцяло държавна собственост с капитал 1 млрд. лв., който ще обедини всички системи в държавата, реши правителството на днешното си заседание.

Капиталът ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от държавния бюджет за 2020 г. и ще бъдат преведени в бюджета на МРРБ.

„Български ВиК Холдинг“ ЕАД София ще придобива и управлява ВиК дружества и такива, които са свързани с изграждане и ремонт на ВиК инфраструктура. Холдингът ще координира и управлява инвестиционните дейности по поддръжка на ВиК инфраструктурата.

В срок до 6 месеца след учредяването на холдинга се предвижда акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска, обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. По този начин ще бъде увеличен капиталът на компанията.

Правата на държавата ще се управляват от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

„Български ВиК Холдинг“ ЕАД София ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие. Той ще има двустепенна система на управление – надзорен и управителен съвет.

С оглед обстоятелството, че ВиК дружествата са бенефициенти по оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, не се предвижда холдингът да упражнява правомощията на възложител по обществените поръчки в изпълнение на дейностите, предвидени във вече сключените административни договори за безвъзмездна финансова помощ.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви по време на заседанието, че ведомството подкрепя идеята. Той допълни, че е необходимо да се мисли доста по-мащабно за структура, която цялостно да управлява водния сектор в България и каза, че скоро и тази задача ще бъде решена.

Министърът на околната среда Емил Димитров също изрази подкрепа на предложението и допълни, че това е навременна мярка, която ще помогне за по-бързото усвояване на евросредствата, които досега са осигурени.

Според премиера Борисов, имало много градове, които умишлено не са искали да се включат в европейските проекти. В Перник отдавна трябваше да бъде завършен водният цикъл, посочи Борисов.

По време на заседанието премиерът възложи още две задачи на министъра на околната среда, които трябва да бъдат изпълнени до следваща сряда. Първата задача е за възможността за временен мораториум на вноса и износа на отпадъци от европейските държави. Да, има брюкселски директиви, какъв мораториум можем да сложим – временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната, да ни го гарантирате, каза Борисов. Втората задача, по която трябва да се работи заедно с икономическия и енергийния министър, е всичко по темата за водноелектрическите централи, които са изградени на язовири с питейна вода.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!