BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Европейският съюз за радио и телевизия призова властите в България да защитят независимостта на обществените медии


Изображение: www.ebu.ch

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) и Организацията на медиите от Югоизточна Европа отправиха общ призив

към властите в България да защитят независимостта на обществените медии в страната. Посланието е изпратено след като 100 журналисти от различни медии и общественици се хванаха на символична протестна жива верига от сградата на радиото до Телевизионната кула в София.

В текста се припомня доклад на Европейския съюз за радио и телевизия за демокрацията и обществените медии, който ясно показва, че „силните и независими обществени медии са жизненоважни за функционирането на здрави демокрации“, както и че свободата на медиите и свободата на изразяване са фундаментални права.

„Журналистите трябва да могат да изпълняват професионалните си задължения, свободни от страх от преследване и политически натиск“, пише още в посланието. От Европейския съюз за радио и телевизия и Организацията на медиите от Югоизточна Европа призовават за бързо излизане от настоящата криза с БНР.

Ситуацията в Българското национално радио ще бъде тема на извънредно заседание на Съвета за електронни медии, което ще се проведе днес.

Народното събрание се очаква да реши днес дали да възложи на Сметната палата да извърши одит за съответствие при финансовото управление на Българското национално радио за периода от 1 януари 2017 г. до 30 септември 2019 г.

Парламентът ще обсъди и създаването на временна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) на 13 септември, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!