BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жители на Златарица излязоха на протест заради замърсяване на реката

Снимка: принтскрийн видео

Жители на град Златарица излязоха на протест, недоволни от мандра в близкия град Елена, чиято дейност те обявяват за причинител на замърсяване на река Златаришка. Преди седмица на бента на река Златаришка се появи много мъртва риба. 

Протестиращите подозират в съзнателно бездействие регионалната екоинспекция във Велико Търново и настояват за изграждане на пречиствателни станции.

„Замърсяването е от дълги години. Нито в Златарица, нито в Елена има пречиствателна станция. В Златарица няма индустрия и голяма промишленост, която да замърсява. Такава има по поречието на реката – в град Елена. Настояваме за по-чиста вода, както и да можем да ловим риба, годна за консумация”, каза тази сутрин в ефира на една от националните телевизии Николай Кошухаров – организатор на протеста.

Снимка: принтскрийн видео БНТ

По негови думи реката се е ползвала и за питейни нужди преди години. Сега обаче от нея се носи неприятна миризма, каквато по-старите жители на града не си спомнят да е имало.

„Не мисля, че замърсяването е от мандрата. Ние сме млекопреработвателно предприятие. Ние сме единствените, които имат пречиствателна станция, казва управителят на мандра Стефан Василев. В момента правят промени, така че да се увелии капацитетът на пречиствателната станция на мандрата. Нямаше кислород в тази река, нямаше течение, казва той.

„Измерените показатели на място не показват химическо замърсяване на реката и отговарят на нормите за добро качество. По данни на Община Златарица морът е започнал на 9 октомври след обилен валеж, вдигане нивото на реката и замътняване. Мандрата в Елена има пречиствателна станция, която не работи ефективно. Заради системни нарушения на нормите, които са поставени в разрешителното им, мандрата е санкционирана многократно”, заяви  Гинка Савчева – директор на Дирекция „Контрол и превантивна дейност в РИОСВ”

По брговете на р. Златаришка само за 1 месец два пъти се появява мъртва риба, посочиха още протестиращи. Преди дъжда, нямаше вода и имаше риба. След дъжда, мръсотията от Елена дойде в Златарица и рибата умря, категорични са те.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!