BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жители на с. Поликраище протестираха срещу затварянето на местното училище


Снимка: Скрийншот Би Ти Ви

Жители на село Поликраище излязоха на протест срещу решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за закриване на основното училище в населеното място, съобщи БНР. Това е поредното, предложено за закриване училище в малко населено масто.

Жителите на Поликраище са изпратили и протестна подписка до Министерството на образованието, в която 1 200 души в селото настояват училището да бъде запазено.

Исканото закриване е мотивирано с това, че в момента основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ се посещава само от 33 деца от три села, а местните хора изпращат децата си на училище в близките два града. 

Протестиращите, обаче, настояват, че селото е живо и не е редно да остава без училище.

„Би трябвало да с спаси. Това е училище на два века“, посочват хората и допълват, че школото е създадено изцяло с труда и дарения на метните хора.

В писмо до кмета на Поликраище от министерството на образованието са заявили, че към момента не са получавали предложението на кмета и Общинския съвет на Горна Оряховица за закриване на училището, но образователното ведомство няма правомощията да го запази и препоръчва да се проведе обществено обсъждане.

По време на днешния протест за кратко беше затруднено движението по главния път Русе – Велико Търново, показа в репортаж от мястото на събитието Би Ти Ви. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!