BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и още петима души са арестувани


Днес от сградата на Министерството на околната среда и водите, където влязоха прокурори и агенти на ДАНС, бе изведен зам.-министър Красимир Живков (с вратовръзката), който каза, че не е задържан и съдейства на разследващите. Снимка: скрийншот Би Ти Ви

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, бивш директор на РИОСВ – Плевен и още четирима души са задържани за 24 часа по разследване на престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия.

На кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения ще стане ясно утре. Това се разбра от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева по време на брифинг в Съдебната палата. Милева не спомена имена, нито отговори на въпроси, но посочи че става дума за „организирана престъпна група, създадена с користна цел“.

По-рано днес изтече информация, че се претърсва домът на заместник-министъра на околната среда Красимир Живков в Ботевград, а самият той пристигна в министерството и по-късно беше изведен от там от агенти на ДАНС и прокуратурата.

Според разследващите, от януари до сега Красимир Живков е упражнявал натиск на свои подчинени при издаването на разрешителни за боклук, внасян от Италия, като ги принуждавал да дадат разрешителни на дружества, които не отговарят на изискванията и да отказват разрешителни на изрядните. По този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България.

„От тази схема се е възползвало и търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори“, посочи Сийка Милева.

Във връзка с разследването претърсвания днес е имало в София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян и кюстендилски села.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров съобщи, че няма да поиска оставката на заместник-министър Красимир Живков.

По-късно днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров обясни, че съобщи, че няма да поиска оставката на Красимир Живков и че контролът, свързан със съхраняването на отпадъци, внесени в страната, се осъществява от регионалните екоинспекции, а не от заместник-министъра.  

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!