BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Засега в Бургаска област няма да се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки


Илюстративна снимка: Gerd Altmann от Pixabay

В област Бургас се наблюдава ръст на новозаразените с коронавирус, но на този етап той е плавен и не е необходимо въвеждане на допълнителни мерки, различни от сега действащите. С това становище излязоха днес членовете на Областния противоепидемичен щаб в Бургас.

Дискусията за въвеждане на по-строги от действащите сега мерки започна след като градът отново попадна в червената зона на разпространение на заразата и се нареди на второ място в страната след София.

Според изнесената днес статистика, за последните 14 дни в района са регистрирани 236 души на 100 хил. население. Броят на хоспитализираните расте в сравнение с месец януари 2021, като границите, в които се движи е 125-150 души.

Към днешна дата броят на хората на болнично лечение е 177 души, но пациентите са с по-леки симптоми и заболяването протича по-леко в сравнение с късната есен на миналата година, посочват още от щаба. Броят на болните на интензивно лечение е нисък. Здравните специалисти успокояват, че въпреки нарастващия брой на новозаразени, лечебните заведения разполагат със свободни легла. В момента в областта има разкрити 260 Ковид легла. Свободните са 87. В зависимост от темпото на нарастване на новозаразените и нуждата от хоспитализация, броят на леглата ще се увеличава.

Освен свободни легла, здравните специалисти споделят, че са заредени с лекарства. В УМБАЛ е изградена добра кръвна банка, в която има наличност на реконвалесцентна плазма за всички кръвни групи. От спешната помощ в града също споделят, че натовареността им е по-малка в сравнение с последните месеци на предходната година.

Област Бургас е на 4 място по брой ваксинирани – 4317. Първа фаза на ваксинация, а именно медицински лица е приключила. В момента приключва втора фаза – ваксинация на педагогическия и непедагогически персонал, остават 180 учители, заявили желание за ваксинация. Ваксинирани са, заявилите желание представители на висши учебни заведения, както и половината възрастни хора в старчески домове. Налични са и първите дози на ваксина за участниците в изборния процес. В област Бургас има разкрити 21 имунизационни кабинета, в които могат да се ваксинират между 90 и 100 души на ден. В момента се извършва записване за 3 фаза.

Продължават засилените проверки за спазване на национално въведените мерки. В тях участват МВР, представители на РЗИ, Агенция по храните, Община Бургас. Броят на проверките от началото на февруари до днес е 348. Проверени са търговски обекти, обществен транспорт, хотелски комплекси. Проверки се извършват и на карантинираните лица. Към днешна дата те са 1874.

Общо 180 проби на лица от област Бургас, положителни за ковид са изпратени в Националната генетична лаборатория. Очакват се резултатите, за да се идентифицира щама на вируса, циркулиращ в момента.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!