BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравната каса облекчава отпускането на лекарства за хроничноболни

От 16 ноември 2020 г. се въвеждат облекчени условия за отпускане на лекарства на хроничноболните пациенти, съобщават от РЗОК Габрово. Тези условия ще действат за срока на извънредната епидемична обстановка, както и в случай на нейното удължаване.

Тест-лентите за самоконтрол на кръвната захар ще продължат да се изписват и отпускат по обичайния ред, както досега.

Новите мерки са улеснение за хроничноболните пациенти, но на тези, които са преценили, че е необходимо да посетят лекаря си, ще бъдат издавани рецепти и съответно медикаментите ще се отпускат по тях.

Кои протоколи се удължават служебно?

Протоколите, чиято валидност изтича след 16 ноември, се удължават служебно, когато не се налага промяна в лечението. Удължаването ще действа до отмяна на извънредните условия. Не е необходимо да се посещава РЗОК за презаверка.

На кои протоколи не се удължава срока?

Поради специфика при лечението не се удължава автоматично само срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок – лечение на Хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми и лечение с Palivizumab на деца. Протоколите, които са изтекли преди 16 ноември, няма да се удължат служебно и в тези случаи следва да бъде издаден нов протокол по обичайния ред.

Как аптеките ще отпускат лекарства по рецептурна книжка?

Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка (без представяне на рецепта) по удължените протоколи, както и за останалите лекарствени продукти, които пациентите получават за домашно лечение на хроничните си заболявания. Важно е, че това улеснено получаване може да става само в аптеките, където е осъществено последното отпускане по дадена рецепта (това се вижда от печата в рецептурната книжка) и при условие, че не са минали повече от три месеца от последното вземане на лекарства.

Когато лекарствените продукти са предписани по специфични терапевтични схеми, които налагат уточняване и не е възможно повторението на последното отпускане, пациентите ще бъдат насочвани към личните си лекари за издаване на нова рецепта.

За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в рецептурна книжка, няма да се изисква заверка в РЗОК. Аптеката ще отпуска лекарствените продукти и по незаверена рецептурна книжка, в която са попълнени данните на общопрактикуващия лекар и предписанията.

Когато рецептурна книжка е изчерпана, в аптеката ще може да се добавят страници по определен образец, за да не се налага посещение до общопрактикуващия лекар само с тази цел.

Ако имате нужда от информация

Осигурените лица, които се нуждаят от допълнителна информация или искат да съобщят за затруднения във връзка с отпускането на лекарства, могат да се свържат с РЗОК Габрово на тел. 819 524 или 819 516, както и на електронна поща: gabrovo@nhif.bg .

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!