BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравните власти предупредиха: Водата от язовир „Тича“ да не се ползва за пиене и готвене

Илюстративна снимка: За истината

Водата от язовир „Тича“ да не се ползва за пиене и готвене, препоръча Регионалната здравна инспекция в Шумен. ВиК- Шумен е уведомило здравната инспекция за повишени показатели за мътност на водата, постъпваща от язовира, потвърдиха и от водното дружество.

От ВиК обясняват, че заради обилните валежи през последните дни, в язовира са постъпили допълнително 15 милиона кубически метра вода, което е довело до увеличаване на водното количество в язовира до 148 милиона куб. м и повишаване на показателя за мътност.

В изпълнение на изискванията на чл. 10, ал.1 от Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, ВиК – Шумен уведомява, че водата е с влошени показатели за градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище, за селата Дибич, Панайот Волов и Белокопитово, и квартал Макак на гр. Шумен.

Призовават се жителите на тези населени места да не използват водата за питейни нужди.

„Наблюдаваме непрекъснато състоянието на язовира и взимаме проби от водата сутрин и вечер“, каза Жанета Панайотова, управител на ВиК –Шумен, цитирана от пресцентъра на дружеството.

От ВиК ще информират ежедневно за състоянието на показателите за мътност на водата, а дотогава тя не трябва да се използва за пиене.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!