BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Каракачанов за Бобокови: Предприемчиви и работливи хора, които тръгнаха от гола поляна

Вицепремиерът потвърди познанството си с Бобокови и поясни, че е кум на единия от братята и кръстник на децата му.

Красимир Каракачанов поднася цветя пред паметника на загиналите във войните по повод 2 юни Снимка: Диана Желязкова

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов потвърди, че се познава отблизо с братята Атанас и Пламен Бобокови, и поясни, че е кум на единия от бизнесмените и кръстник на трите му деца.  Каракачанов обаче определи като търсене на сензация ровенето в „роднинските му връзки“ с двамата предприемачи, тъй като не е имал никакви нерегламентирани отношения с тях и не е бил фактор, когато те са създавали и разработвали бизнеса си.

Да не търсим под вола теле! – така вицепремиерът коментира тиражираната от някои медии информация, че има роднински връзки с Бобокови, които прокуратурата обвинява в схема за незаконен внос и преработка на отпадъци.  Каракачанов не само не скри връзките си с двамата братя, но и ги защити като „предприемчиви и работливи хора, които не хвърлят парите си за яхти, а за нови работни места“, както ги описа пред журналисти в Шумен.

Вицепремиерът подчерта, че отношенията му с Пламен Бобоков се свеждали до семейни мероприятия за рождените дни на децата, на които е кръстник. „Преди 23 години съм му бил кум на сватбата, а пък патриархът водеше църковната церемония. Ако това са роднински връзки, здраве му кажи. Така че да не търсим под вола теле!“, заяви Каракачанов. „Ако медиите се разровят, ще намерят и други роднински връзки, които не виждам защо не са ги проучили“, допълни вицепремиерът, но отказа да уточни кого има предвид. Каракачанов не смята, че е имало нещо нередно в познанството му с Бобокови. „Първо, човек не може да отговаря за родителите си или за братовчедите си, и после – то в България всички сме роднини, както беше казал един бивш премиер. Какво означава, един станал кум на друг и сега правим истории, търсим сензации“, каза по този повод вицепремиерът.

По повод съмненията, че може да е оказвал нерегламентирана помощ за бизнеса на Бобокови, Каракачанов подчерта, че двамата братя са изградили и наложили предприятията си далече преди той да стане някакъв „фактор“. „Когато преди 25 години те си създаваха предприятията, аз не съм бил фактор, който може да им помогне с каквото и да е. А през последните години всичко беше създадено, бизнесът им е развит още в края на 90-те години“, каза вицепремиерът и допълни: Ако нерегламентиран контакт е да отидеш на рожден ден, значи много такива има в държавата.

Каракачанов заяви, че не знае за какво са обвинени Бобокови, но защити двамата бизнесмени като предприемчиви и работливи хора. „Отидете в Русе и вижте какво са направили тези хора. Отидете в Монтана – един фалирал завод, в момента работят стотици хора там. Не знам за какво ги обвинява прокуратурата, но тези хора ги познавам като хора предприемчиви, работливи, които почнаха от една гола поляна. И когато фалира „Плама“ – Плевен тяхното предприятие за масло остана единственото в България, което произвежда масла. Не само това, разшириха си бизнеса със заводи в Турция, в Украйна, Узбекистан. Така че ги познавам като хора работливи, хора, които не си хвърляха парите в яхти и самолети, а ги хвърляха в разширяване на производството и създаване на нови работни места“, заяви вицепремиерът пред журналисти. И допълни, че прокуратурата явно има съмнения за нещо, но то трябва да се докаже.

Каракачанов не смята за сериозен и намерения у братята списък с милионери: „Странен списък, който чух, че го има в някаква книга. Тепърва ще се установява какво е това“.

А на въпрос дали трябва да има разследване за комиксите на Васил Божков на тема „Али Баба“, в които избягалият в Дубай бизнесмен твърди, че е давал 20 % комисионна на управляващите, вицепремиерът каза: „Ние сме свободна държава и всеки може да пише, да говори, да рисува каквото си иска. Аз не съм ги чел, но ми разказаха. Освен че е забавно, не мога да се произнеса дали някой трябва да разследва нещо по един комикс“.

Днес вицепремиерът Красимир Каракачанов беше в Шумен във връзка с демонстративни стрелби на курсантите от военния факултет в града.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!