BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Книги по поръчка – една библиотека в условията на пандемия


Снимки: Елена Павлова

Социална изолация, безработица, финансова несигурност. Това донесе пандемията от Covid-19 не само на смолянчани, но и на много от нашите съграждани. Всеки търси своето спасение – някой с разходки из планината, друг – със спорт на стадиона, а трети – с четене на книги…  И точно за последните библиотеките се оказаха глътката въздух в този несигурен свят.

Това се отнася и за смолянската библиотека. Макар и пандемична миналата година тя е успяла да запази своите читатели. А от началото на тази бележи едно значително увеличение и раздвижване на посетителите. Само за по-малко от месец и половина активните записани читатели са 543, коментира директорът Светлана Хаджиева

„Често идвам в библиотеката, най-вече заради периодичната преса – списания вестници. Виждам, че виждам хора и съм радостен, че тази голяма сграда не остана празна”, сподели Калин Петров от Смолян. Той е един от стотиците, които от началото на тази година не веднъж са прекрачили прага на Регионалната библиотека „Николай Вранчев” в Смолян.

„Библиотеката за мен е втори дом. Когато ти е скучно в къщи, когато е студено навън и няма къде да отидеш, тук може да разнообразиш сивия си ден”, каза 16-годишно момиче. Младата дама от Смолян обожава да чете книги – най-вече фантастика. Преди година дори получава награда за най-активен читател. „Запалих се от дядо ми, бях в трети кла и досега продължавам да съм част от нашата библиотека”, допълва тийнейджърката. Тя смята, че библиотеката във време на пандемия е спасение за читателите. Тя е мястото, където можеш не само да убиеш от времето си, но и да се обогатиш , да се потопиш в един друг свят – свят на хармония, доброта и красота.  

Към читалнята също има интерес. „Идвам в библиотеката да върша работа – чета материали, които ме интересуват. Атмосферата е много приятна. Моят интерес е един и същ – без значение дали е време на пандемия или не”, сподели един от посетителите. 

През миналата година активните читатели на Регионалната библиотека „Николай Вранчев” са се запазили. Близо 2 хиляди читатели  не са се откъсвали  от книгата, а заетата литература през година възлиза на 42 хиляди библиотечни единици. А 675 са децата до 14-годишна възраст. Най-търсени са били заглавия от  художествената и научно-популярната литература. Годината на Covid-19 е белязана и със завършване на процесът по дигитализация. За един малък период от време са дигитализирани всички стари периодични издания, които са излизали пред 1944 г. Направени са 17 282 дигитални копия на вестници, списания, на творчеството на Стою Шишков, Васил Дечов,  Христо Попконстантинов и други бележити личности от Родопа планина.

А новата 2021 година библиотеката започва работа с нова придобивка – машина за ултравиолетово обезпрашаване, дезинфекция и стерилизация на библиотечни материали.

Апаратът ще помогне да се избегне 72-часовата карантина на библиотечните документи. „Стерилизаторът за книги ние защитаваме максимално нашите читатели. В рамките на 30 секунди книгите се облъчват с ултравиолетова светлина, която унищожава всякакви вируси и бактерии. Помага не само в борбата срещу Covid-19, но и книгите да се запазят по-продължително време, особено по-старите издания, които имаме във фонда”, посочи Атанас Сулинаджиев – служител в библиотеката. „Нашият фонд е изключително богат –  разполагаме  с над 247 хиляди библиотечни единици. Така че ние ще ползваме стерилизатора непрекъснато дори и след пандемичната обстановка“, вмъква директорът Светлана Хаджиева.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!