BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коронавирус: в България се случват опасни неща

В кризата с коронавируса децибелите трябва да бъдат понамалени, а тонът – пообран. Това важи за всички в България, но най-вече за хората с власт. Те трябва да се държат най-отговорно. Но примерите за обратното се множат.

Снимка на rottonara от Pixabay

За истината публикува анализ на Ясен Бояджиев за Дойче Веле.

Не ви ли се струва, че наоколо е прекалено шумно? Въпреки попритихналите улици. Знам, че това е естествено в ситуации като сегашната, когато сме изправени пред свръхсложни проблеми. Всеки се страхува, съмнява се. Във всичко. И всеки е в правото си да смята, че има какво да каже и за какво да предупреди. Дори самите специалисти не са единодушни – за обхвата, навременността и ефективността на едни или други ограничителни мерки например. И това многогласие кънти ежеминутно през медиите. Да не говорим за социалните мрежи, където човек може да попадне на какво ли не – без всякакви „предпазни средства„.

Глупаво, лекомислено, опасно

И все пак – наоколо има прекалено много излишен шум. Затова ми се струва, че ще бъде много здравословно, ако децибелите бъдат понамалени, а тонът – пообран. Това важи за всички ни, но най-вече за хората, натоварени по един или друг начин с власт. Именно те трябва да се държат най-отговорно, да премислят и претеглят всяка дума и всяко действие. Примерите за обратното обаче се множат.

Да влезеш в пленарната зала на НС с пълен комплект предпазно облекло, за да привлечеш медийното внимание, е глупаво.

Да правиш по телевизията свободни импровизации по въпроси (например дали ще се удължи или не извънредното положение), от които не разбираш нищо, е лекомислено.

Да сложиш таван на цените, за да пресечеш спекулата, е безсмислено по всяко време. А днес е опасно.

Надпреварата в предлагането и въвеждането на всевъзможни наказателни мерки е излишна и вредна. Защото много от мерките са очевидно несъразмерни. Човек има чувството, че при нужда няма кой да му помогне, докато в същото време отвсякъде го грозят глоби и затвор.

Погнаха например фалшивите новини, но по начин, който застрашава и истинските новини. Парламентът приравни „невярната информация за заразна болест“ с фалшивите сигнали за бомба. Само дето сега и докторите не винаги знаят кое е вярно. На ръба сме да въведем мечтаната от мнозина цензура, при която държавен орган да преценява кое е истина и кое – лъжа. Съответният законопроект е внесен.

Опиянението от разкрилите се наказателни възможности на всесилната държава роди престъпната идея да бъдат глобявани и затваряни лекари. А министър поиска направо да бъдат отменени човешки права чрез „дерогация“ на съответната европейска конвенция. И още: никой не се съмнява, че при възможност главният прокурор би въвел крайните мерки, които предлага. Това само по себе си е достатъчно притеснително. Затова поне би могъл да не се изказва като епидемиолог.

По-тихо, моля!

В такива ситуации винаги е имало спекуланти, готови да се напечелят за сметка на останалите. Не само в търговията, а и в политиката. Има ги и сега. Едва ли ще се вслушат, но да им кажем все пак: По-тихо, моля! Напрежението, стресът и страхът са достатъчно тягостни. А търпението и психологическата устойчивост са днес също толкова важни, колкото и миенето на ръцете. Затова нека ги пазим колкото може.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!