BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мириам Енгел с концерт в София

Мириам Енгел, правнучка на габровския индустриалец Иван Хаджиберов и на министър-председателя на страната Никола Мушанов, ще танцува в петък, 8 ноември, на сцена „Дерида“ в София, научи вестникът от нейната майка Микаела Енгел.

Нейното солово изпълнение е наречено YOUTH (A-Wake). Своеобразен момент от живот, печална песен, годишнина, носталгия или обезверяване. YOUTH (A-Wake) е уникален поглед, искрен до сълзи от смях или тъга, в личния живот на един кариерист, перфекционист, неорганизиран, човек. Жена. YOUTH е поетичен и предизвикателен монолог за пространствата на времето и тялото. Прескача между биография и образ и сортиране на лични прозрения чрез физическа виртуозност, пеенеи актьорска игра. Използвайки елемента на водата като символ на младост, памет и отражения, Мириам Енгел създава огледало на душата, или кристална топка на гадателка, търсейки момент на разговор очи в очи – на внучка с баба, или на една жена със себе си. Чрез ритъма на ежедневните ритуали спектакълът преминава през свещеното и нечестивото. Адаптирайки класически и канонични музикални композиции, YOUTH (A-Wake) се изправя срещу концепцията за безсмъртие, лутайки се между това да се превърне в реквием за младостта, или празник на вечността.

„Мириам създаде YOUTH (A-WAKE) в памет на баба си, незабравимата актриса и танцьорка Дора Мушанова (1920 – 1994), която е един от пионерите на класическото танцово изкуство, артист и преподавател в София в началото и средата на 20-ти век“, обясни за вестника Микаела Енгел.

Освен изпълнител Мириан Енгел е и хореограф на спектакъла, който е построен по музика на Моцарт, Клаудио Монтеверди, Фабиан, Уилбър Шванд, Томер Авраам и др. Спектакълът е реализиран с подкрепата на Община Йерусалим, културен департамент, Израел и Посолство на Израел в България.

Самата Мириам Енгел е главен изпълнителен и артистичен директор и хореограф на Аngela Dance Co. Israel и „Mazya Dance series” фестивал, Йерусалим, Израел. Художествен ръководител и уредник на фестивала „Танцови серии“ – Театър Мазия, Йерусалим, Израел.

Хореограф, танцьор и старши майстор по балет и съвременен танц. Основава Angela Dance Co. през 2012 г. заедно с партньора си, балет майстора, Сергей Шамота – работил като хореограф и водещ танцьор в различни компании в Израел и по света.

Снимка: Derida Dance Center

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!