BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мъртва риба изплува в река Камчия

Институциите проверяват източника на замърсяването.

тръбата, която се излива в реката

тръбата, която се излива в реката

При оглед на районна експерти от РИОСВ забелязали тръба, вкопана под нивото на терена, завършваща в бетонов канал, който е предназначен за отвеждане на води.
Снимка: РИОСВ

Мъртва риба изплува в река Голяма Камчия между шуменските села Янково и Желъд. Случаят вече се проверява от експерти на Регионалната инспекция по околна вреда и води (РИОСВ) – Шумен, Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).  Малко преди това на тел. 112 е подаден сигнал от гражданин за изтичане на черна вода и за мъртва риба в река Камчия.

Екоинспекцията е извършила оглед по течението на р. Камчия в присъствие на подателя на сигнала, според когото възможен източник на замърсяването е свиневъдният комплекс в село Радко Димитриево, съобщиха от РИОСВ. 

При обхода на района на животновъдното предприятие е била усетена остра миризма на свински фекалии.  Експертите от РИОСВ-Шумен са огледали район около жп линията, преминаващ под лагуната на животновъдния комплекс.  Забелязана е тръба, вкопана под нивото на терена, завършваща в бетонов канал, който е предназначен за отвеждане на води. Бетоновата част от канала е била пълна с вода в черен цвят и без дебит на отпадъчни води.

Дадено е предписание на свинекомплекса да представи подробна схема на канализационната мрежа на свинефермата, съобщиха от РИОСВ.  Изпратено е писмо до Община Шумен за проучване по компетентност на произхода и предназначението на тръбата, а също и до Областната дирекция по безопасност на храните за предоставяне на информация по компетентност.

Според кмета на с. Радко Димитриево, населеното място не разполага с дъждовна канализация, която да отвежда отпадъчни води към р. Поройна, приток на река Камчия.

На тел. 112 е подаден сигнал от гражданин за изтичане на черна вода и за мъртва риба в река Камчия.
Снимка: РИОСВ

Експерти от регионалната лаборатория са взели 6 проби – четири от река Голяма Камчия и две от река Поройна.  Пробите са взети от водите край селата Кълново, Янково, с. Салманово, Радко Димитриево и Дибич.

За подобни нарушения Законът за водите предвижда санкции в размери от 2 хил. лв. до 10 хил. лв.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!