BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нено Димов вече е обвиняем, Борисов прие оставката на екоминистъра

Министър Нено Димов излиза от министерството, за да се качи в микробус на Специализираната прокуратура
Снимки: пресцентър на прокуратурата

Министърът на околната средата и водите Нено Димов ще остане в ареста още 72 часа с прокурорско задържане. Екоминистърът беше обвинен в умишлена безстопанственост, защото е дал разрешение за ползване на водата от язовир „Студена“ за промишлени цели на металургичното предприятие „Стомана“ и на „Топлофикация–Перник“.

Според прокуратурата, Димов е правел това, въпреки че е бил предупреден няколко пъти от управителя на ВиК – Перник за намаляващите обеми в язовира.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обясни, че доказателствата по делото сочат за проявена умишлена безстопанственост от Димов. Прокурорът обясни, че министърът в продължение на много време не е обръщал вниманиe за намаляващите обеми на водата в язовир „Студена“, въпреки че е получавал „точни графици и обеми“.

Димов е разрешавал на дружества да ползват дори по-големи обеми, отколкото му е било поискано.

По думите на прокурор Кънев, „Това не е еднократен акт на министъра. Щетите са огромни: 97 хил. души са на воден режим“.

Прокуратурата не успяла да намери доказателства, че при ремонта на язовира е била изпускана вода. Ремонтът е бил извършен изцяло на подводен принцип от водолази.

Медиапул пояснява, че „Стомана Индъстри“ е собственост на гръцката компания „Вилхалко“, а „Топлофикация – Перник“ е на фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Министърът на екологията Нено Димов подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие, съобщи правителствената информационна служба.

Арестът на екоминистъра пък днес беше определен като „показно убийство“ от вицепремиера Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО, от чиято квота бе Димов.

В позиция, разпространена по-късно днес коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ призова за това новият министър на околната среда и водите да бъде личност с достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата. 

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!