BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новият политически сезон започна с обсада на парламента и сблъсъци между протестиращи и полиция пред сградата

Корупцията изкара хората на улицата, а не липсата на нова конституция, каза президентът Румен Радев

Хиляди се събраха тази сутрин пред сградата на бившия партиен дом за Велико народно въстание срещу управляващите.
Снимка: Фейсбук/Отровното трио

Протест под наслов „Велико народно въстание” посрещна депутатите в първия им работен ден от новия политически сезон. За първи път заседанието е в новата пленарна зала, намираща се в сградата на бившия партиен дом.

В изявление пред народните представители при откриване на сесията президентът Румен Радев заяви, че очаква „българския парламент да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова конституция и свикване на Велико народно събрание.“

Президентът Румен Радев поиска оставките на правителството и главния прокурор в обръщението си пред Народното събрание в началото на новия политически сезон

По думите му не липсата на нова конституция и на Велико народно събрание изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подриването на устоите на държавността и корупцията. Българите ясно заявиха исканията си за оставки на правителството и на главния прокурор и честни избори. Тези оставки са неизбежни, посочи Радев.

Преди да започне обръщението на президента депутатите от ГЕРБ скандираха оставка и напуснаха пленарната зала.

Държавният глава призова за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев и заяви „Бягството няма да ви спаси от позора“.

Отвън протестиращите хвърляха яйца, домати, ябълки и фалшиви 500 еврови банкноти срещу полицаите, охраняващи сградата. Полицията използва лютив спрей срещу протестиращите.

При сблъсъците между полиция и протестиращи са пострадали представители и на двете страни, както и журналисти, отразяващи събитията.

За изявленията на парламентарните групи напусналите залата депутати се върнаха, но президентът си тръгна.

Управляващите от ГЕРБ ще се опитат да съберат 120 гласа за начало на процедурата по свикване на Велико народно събрание.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!