BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новият срок за завършването на „Арена Бургас“ е декември тази година


Бойко Борисов по време на посещението си на строителната площадка на „Арена Буртас“
Снимка: Петя Михова

До края на годината се предвижда да бъде завършена залата „Арена Бургас“. Това каза днес премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в града.

Първата копка на „Арена Бургас“ беше направена през 2014 г. с план съоръжението да е готово до края на 2018 г. Последваха няколко отлагания и пренасочване на средства, като за трета поредна година правителството се надява проектът да бъде завършен „до края на годината“.

Освен това в хода на строителството залата поскъпна почти два пъти. По последните разчети тя ще струва над 57.2 млн. лева, макар първоначалната й оценка да беше 38.4 ммлн. лв.

Залата „Арена Бургас“
Снимка: Петя Михова

Проектът изостава от планирания график с два месеца, посочиха от фирмата – изпълнител. По първоначалните разчети тя трябваше да е готова до края на септември.

Металното покритие за покрива на залата е доставено от Германия, но заради извънредното положение специалистите, които е трявало да го монтират, на са могли да пристигнат в страната ни.

„Сега вече след като от 1 юни ще се премахне карантината, специалистите идват и имат около два месеца работа. Това ни дава фронт след това да продължат активно вътрешните дейности. Докато сградата не е покрита, вътре не може да се правят нито гипсокартони, нито други дейности, които са застрашени от метеорологичните условия“ , обясни зам. –кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска.

Тя допълни, че въпреки забавянето заради извънредното положение проектът не се е оскъпил. „Ние няма да начисляваме неустойки заради тези 3 месеца забава предвид това, че пандемията беше в цяла Европа“, обясни зам.-кметът. Отново ще бъде изкискано от фирмата-изпълнител да се направи актуализация на графика.

Изпълнителят на обекта е ДЗЗД „Дворана“, в което един от участниците е бургаската фирма „Билдникс“.

Залата има две поднива, приспособена е за 720 паркоместа. „Общата стойност на проекта към този момент е 55 млн лв. като отделно има средства за оборудване, които ще бъдат доставени от държавното дружество „Академика“, тъй като те ще са и хората, които ще стопанисват основно залата. Общината е техен съдружник“, обясни Коралска.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!