BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Малко Търново продава на търг две възрожденски къщи

Сградите са паметници на културата, но Общината няма средства да ги поддържа.

Изображение: скрийншот на обявата

Община Малко Търново продава две възрожденски къщи – Дяковата и тази на Дико Русев Махони на търг, защото няма средства да ги ремонтира и стопанисва. Повече от 20 години сградите западат. Нито Общината, нито Държавата имат средства за да ги поддържат, посочва в интервю за Радио Бургас кметът на Малко Търново Илиян Янчев. 

Двете възрожденски къщи са обявени на търг със заповед на кмета на общината Илиян Янчев с начална цена от 39 056 лева за всяка. Сградите са паметници на културата и не могат да бъдат променяни или събаряни от новите собственици. Според кмета на Малко Търново те могат да бъдат разработени като къщи за гости например.

Дяковата къща е строена в края на XIX век и е от типа късновъзрожденска черноморска къща – салонна и симетрична. Къщата е реставрирана през 1985-а от НИПК и е паметник на културата от местно значение. Сградата е със застроена площ 127 кв. м и се намира в центъра на града.

Втората къща е тази на Дико Русев Махони. Била е закупена от Община Малко Търново през 1984-а за нуждите на Детската асамблея „Знаме на мира“. През 1990-а сградата е съборена до основи и изградена наново от НИПК. При строителството е възстановен типът на късновъзрожденската черноморска къща. Сградата е със застроена площ от 93 кв. м и се намира в близост до центъра на града.

По думите на Илиян Янчев назад през годините са правени опити къщите да бъдат отдавани под наем, но заради необходимостта от значителни вложения за ремонт усилията са били неуспешни. Със средствата от търга Общината ще има възможност да ремонтира четирите къщи от музейния комплекс „Исторически музей проф. Александър Фол“, където е събрана историята на Малко Търново и целия регион, обяснява кметът. Местната администрация е кандидатствала пред Министерството на културата за отпускане на средства за ремонт на Попикономовата къща, но от там са отговорили, че няма пари. На година Общината отделя над 150 хиляди лева за стопанисването на музейния комплекс.

Търгът ще се проведе на 3 декември 2020-а.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!