BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинската болница в Севлиево ще връща на Здравната каса 120 хил. лв.


Снимка: „Севлиево онлайн“

Многопрофилната болница „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево ще трябва да върне на Здравната каса 120 хил. лв., неправомерно получени в началото на 2019 година. Парите са изплатени на лечебното заведение за операции на 39 пациенти по клинична пътека в областта на ендопротезирането на тазобедрена и колянна става, съобщи регионалното издание „Севлиево онлайн„.

Злоупотребата е била установена при проверка от служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), пише изданието като се позовава на отговор от главния секретар на НЗОК, получен по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Проверката на касата в общинската болница в Севлиево е установила, че през януари и февруари 2019 г. от страна на болницата не са били спазени изискванията на чл. 351 от Националния рамков договор. Въпросният текст гласи: „не се допуска заплащане на дейност за оказване на болнична медицинска помощ, в извършването на която е участвал лекар, който не е посочен като специалист на основен трудов договор“.

В отговора на здравната каса се уточнява, че при 39 пациенти на севлиевската болница е отчетен разход за оперативна дейност на стойност 49 хил. лв. При същия брой пациенти са отчетени и вложени медицински изделия (по всяка вероятност протези, б.ред.) за 71 550 лв. „Общият размер на получените суми без правно основание е в размер на 120 573 лв. и съгласно Закона за здравното осигуряване болницата трябва да възстанови неправомерно получените пари, пише в отговора до „Севлиево онлайн“.

Отговорът от НЗОК. Скрийншот: „Севлиево онлайн“

Изданието припомня, че ендопротезиране в Севлиево се извършва от есента на 2018 година. Ръководител на екипа е проф. Аспарухов – собственик на медицински център „Асклепий“ в Плевен. Между центъра на проф. Аспарухов и севлиевската Общинска болница има сключен договор, клаузите в който обаче не са публични, тъй като става дума за търговски взаимоотношения между две дружества, е отговорил управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ д-р Цеков на въпрос от „Севлиево онлайн“ в началото на тази година. Що се отнася до разпределението на приходите по клинични пътеки в областта на ендпротезирането, за които „Севлиево онлайн“ има информация, че са 70 към 30 в полза на професора-ортопед от Плевен, управителят на севлиевската болница не е потвърдил, нито е отрекъл информацията с мотива, че „това е сделка между две предприятия“.

В конкретния случай обаче общинската болница е получила над 120 хил. лв. от НЗОК, което означава, че става въпрос за публични средства, изплатени на заведението без правно основание, посочва севлиевското издание.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!