BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Огнян Герджиков: Има основание партията на Слави Трифонов да не бъде регистрирана


В събота Слави Трифонов учреди партията си „Няма такава държава“
Принтскрийн от сайна на Би Ти Ви

Съществуват основания съдът да съдът да откаже регистрация на учредената в събота партия „Няма такава държава“ на шоумена Слави Трифонов. Това каза в „Прдаването“ „Неделя 150“ на БНР юристът, бивш служебен министър-председател през 2017 г.и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Според него законът не позволява партия да уронва доброто име и престъж на държавността. „А нарушение на това изискване се съдържа още в името на самата партия „Няма такава държава“, смята Герджиков. Името и трудно може да бъде защитено, все пак ние сме демократимна, правова държава с всичките му кусури, с много недостатъци, наистина с проблеми. Но за да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната,

че „няма такава държава“, ми се струва силно смущаващо.

И мисля, че едва ли ще получи регистрация“, каза още той.

Огнян Герджиоков допусна също изборът на име за партията на Слави Трифонов да е направе целенасочено като провокация, с която да се предизвика именно спиране на регистрацията й от съда. „Няма лоша реклама“ и едно евентуално спиране от съда би могло да консолидира подкрепа за партията на Трифонов“, каза още той.

По време на участието си в предаването „Неделя 150“ на БНР Огнян Герджиков каза също, че в основната си част

Наказателно-процесуалният кодекс „е една ламарина с много дупки,

с непрекъснати промени, с непрекъснати поправки на поправките, с непрекъснат натиск да се правят нови и нови промени съобразно конкретна ситуация в конкретен казус.“

Според него ако на всеки конкретен случай се реагира по някакъв начин, то това не е законодателство. „Това е нещо, което е различно от устойчивостта, която се изисква за всяка нормална правова държава“, коментира той.

Според проф. Герджиков непрекъснатите промени в законите не са само в областта на наказателното право:

„Това е нещо, което е в състояние да ме вбеси. Не знам защо у нас се смята, че

Народното събрание трябва да действа като корпус за бързо реагиране.

Закони не се правят така. Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси“.

По думите на проф. Герджиков професионализмът у нас не е на почит и е в криза:

„В много направления се действа аматьорски и това взема връх, дори в законодателството. Сега всичко е спонтанно. Трябва да има стабилност, предвидимост.

Затова и инвеститорите бягат от България,

защото тук по средата на играта правилата се сменят“.

Проф. Огнян Герджиков заяви, че е съвсем оправдано да се направи опит да се изработи нов Наказателен кодекс:

„Стана ясно, че НК е от 1968 година. В общата му част почти няма какво да се пипа. Но там, където са отделните видове престъпления, там е изключителен хаос, пълен с вътрешни противоречия и с кръпки. Но това е дългосрочна задача, която трябва да бъде изпълнена от сериозна група от професионалисти, да се направят публични обсъждания. Големите закони на демократичните държави се правят много години, а не за броени дни и месеци“.

Цалото интервю с проф. Огнян Герджиков може да бъде проследено в сайта на Националното родио.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!