BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пожар в русенската опера причини сериозни щети


Снимка: принтскрийн от видео на горящата сграда, публикувано в You Tube

Сериозни щети е нанесъл пожарът, който избухна вчера следобед в емблематичната сграда на Държавната опера в Русе.

Покривът на операта в Русе, откъдето започва пожарът, е унищожен, съобщи БНР. При погасяването на огъня вероятно е наводнена сцената, предаде БНТ. Не се знае в какво състояние са и окачващите конструкции.

Огънят е обхванал покрива по време на ремонтни дейности малко след 15 часа вчера. В сградата са били четирима строители и администрацията, които са били изведени навреме. Няма пострадали.

Районът е отцепен от полицията, а на място са били изпратени няколко екипа огнеборци.

На покрива на операта текат ремонтни дейности и вероятно от високата температура на въздуха и работата на машините е пламнала искрата на пожара, информира кореспондентът на БНР в Русе.

Точно преди 13 дни, на 23 юни, пороен дъжд е наводнил сградата и през покрива водата е достигнала до сцената и оркестрината, което налага и започналия по-късно ремонт.

Според запознати именно подпокривното пространство се е съхранявала най-богатата колекция от сценични костюми в Северна България, някои от които с над 60-годишна история, посочва още националното радио.

Точният размер на щетите тепърва ще се изяснява.

Операта в Русе има застраховка, съобщи тази сутрин пред медии министърът на културата Боил Банов, който беше на мястото на инцидента в крайдунавския град.

„Покривът го няма, но пожарникарите са направили нужно за да не пропадне надолу скарата. Такива пожари се доказва откъде и как тръгват. Следствието ще установи има ли виновни“, каза още Банов в ефира на Нова ТВ.

Директорът на операта Иван Кюркчиев заяви, че е изгоряла триъгълната конструкция на покрива, а долу гредите са запазени. Скъпите пиана и костюми са непокътнати, каза още той.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!