BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Продадоха ни на ДПС“, или защо 50 активисти на ГЕРБ в Шумен внезапно напуснаха партията


Снимка: ПП ГЕРБ

Една от знаковите фигури в шуменската организация на ГЕРБ Гюнай Исмаил напусна партията с мотива, че „българските турци в смесените райони са предадени и продадени на ДПС“. След него партийните си книжки са върнали и повече от 50 души от местната организация на партията.

Гюнай Исмаил, е координатор на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в Шуменска област, един от учредителите на партията в региона и според запознати

с големи заслуги за избирането на шуменския кмет Любомир Христов

и за първия, и за втория му мандат.

Затова напускането на Исмаил предизвиква истински трус в редиците на ГЕРБ, признават членове на партията в Шумен. Още по-шокиращи за тях са мотивите му да хвърли партийната си книжка.

Координаторът по въпросите на малцинствата е изпратил писмо до изпълнителната комисия на ГЕРБ, в която обяснява решението си. Той твърди, че етническите

турци в смесените райони в Шуменско са „предадени“ на ДПС.

Исмаил посочва, че е бил сред учредителите на ГЕРБ в региона с надеждата, че партията ще бъде алтернатива на ДПС. „Когато се учредяваше ГЕРБ, ние българските мюсюлмани, учредители на партията в региона, вярвахме, че това е истинска алтернатива на ДПС, пише в писмото си Гюнай Исмаил. Тази вяра завладя сърцата на много български турци и политическите пробиви в общини – бастиони на ДПС, не закъсняха. За област Шумен примерът е община Никола Козлево – управлявана десетилетия от партията на Доган. Днес нес тя се ръководи от кмет на ГЕРБ“.

Според Исмаил обаче вместо да разширява политическото си присъствие в смесените региони, сега ГЕРБ „продава и предава“ членовете си там на ДПС.

Наблюдаваме нещо отвратително,

пише той – ние, българските турци, повярвали на ГЕРБ, сме предадени и продавани на ДПС от ръководството на собствената ни партия. Ние няма да простим и няма да забравим това”. С тези мотиви Гюнай Исмаил иска членството му в ГЕРБ за бъде прекратено“.

Членове на ГЕРБ, близки до шуменския кмет Любомир Христов, се опитаха да омаловажат напускането на партийни членове в смесените райони, като обяснят решението на Исмаил с преминаването му към новата политическа формация на Цветан Цветанов. Гюнай Исмаил вероятно също ще се включи в нея. Основната причина да си тръгне от ГЕРБ обаче е, че той наистина е обиден заради

колаборацията с ДПС,

казаха за “За истината” източници от актива на ГЕРБ в Шумен, пожелали анонимност. Според тях Любомир Христов е дал голяма власт на доскорошния “всемогъщ човек” на ДПС в района – Бейзат Яхя.

На последните местни избори Яхя беше изключен от ДПС заради „близки позиции“ с ГЕРБ и сега управляващите вероятно отново ще разчитат на него да „мотивира“ партийните им структури в смесените общини Венец и Каолиново. Вероятно заради това Яхя става все по-силен в ГЕРБ, а това предизвиква

гнева на турците – учредители на партията.

Причината е, че именно той беше човекът срещу когото те се бяха борили до неотдавна.

До изключването си от партията на Доган, Яхя бе смятан за неин „кадровик“ в Североизтока. Дълги години той бе председател на Общинския съвет във Венец, зам. шеф на любимото на властта ловно стопанство „Паламара“, където многократно е посрещал не само актива на ДПС, но и на ГЕРБ. Няколко пъти негов гост в стопанството е бил и лично Бойко Борисов, твърдят сътрудници на Яхя.

Като пример за

„предателство и отстъпление пред ДПС“

сега етническите турци – членове на ГЕРБ припомнят опита за уволнение на Селиме Кърджалиева, директор на средното училище във Венец. Заради усилията си да защити училищните земи преди няколко месеца тя влезе в остър конфликт не с кого да е, а именно с Бейзат Яхя. В резултат на това през юли директорското й място изненадващо беше обявено на конкурс, въпреки че правни основания за това нямаше. Отстраняването й беше временно спряно след обжалване в съда, а Кърджалиева обвини местното регионално управление на образованието в

политическа саморазправа.

Заедно със съпруга си Орхан Кърджалиев тя е сред учредителите на ГЕРБ във Венец, където създадоха общинската структура на партията още през 2008 г. в опит да се противопоставят на политическия „феодализъм“ на ДПС. Сега Селиме и Орхан Кърджалиеви са сред последните учредители на ГЕРБ в региона, които все още не са напуснали партията заради колаборационизва й с ДПС.

„Ние от самото начало „воюваме“ с Бейзат Яхя, който тогава управляваше Делиормана чрез ДПС, казва Орхан Кърджалиев.

Заради него станахме гербаджии,

защото повярвахме, че Бойко Борисов ще спре хора като него. Заради Бейзат Яхя досега не ни даваха да се развиваме в общината, управлявана от ДПС. Сега той се прехвърли в ГЕРБ, а ние се оказахме предадени от партията, която учредихме“.

Сега членове на ГЕРБ Шумен прогнозират, че на предстоящите парламентарни избори партията ще се представи лошо в региона, тъй като Гюнай Исмаил е успявал да мобилизира голяма подкрепа в смесените общини, а сега тези гласове вероятно ще отидат за други политически формации. Очаква се, че голяма част от напусналите ще преминат във формацията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“, която ще бъде учредена на 27 септември.

Междувременно редови членове на ГЕРБ в Шумен обвиняват за разцепването на структурата областния координатор Любомир Христов, който според тях носи отговорност за случващото се.

Потърсихме Христов за коментар, но той не отговори на телефонните позвънявания. Без отговор останаха и въпросите, изпратени до пресцентъра на ГЕРБ в столица.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!