BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата възложи на антимонополната комисия да провери пазара на горива


Снимка на Rudy and Peter Skitterians от Pixabay

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери защо при спад на цената на суровия петрол с 47,4% в световен мащаб у нас течните горива са поевтинели само с 11%, съобщиха от прокуратурата.

КЗК е сезирана да прецени дали да образува производство за формирането на цените на горивата при продажбата им на бензиностанциите в страната.

„На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. „съгласувани практики“ на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти (от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др.) в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност“ пише прокуратурата.

Дневник припомня, че последният анализ на КЗК по темата, който не установи нарушения, е от март 2019 г. Работата по него започна през есента на 2018 г., когато горивата поскъпнаха драстично и започнаха протести в различни градове на страната. Проверката обхвана периода от началото на 2016 г. до края на 2018 г. Преди това имаше друга проверка, която трябваше да установи дали търговците съгласуват цените на дребно и картел не бе открит.

Преди дни от Българската петролна и газова асоциацията обясниха, че българският пазар на горивата все още не може да усети огромния спад на цените на петрола на световния пазар, защото все още не са изчерпани „скъпите“ количества от складовете, а и заради мерките срещу коронавируса потреблението на дизел и бензин в България се е свило значително, допълва по темата Mediapool.

Макар че в понеделник цената на петрола сорт Брент да падна до най-ниската си стойност от 18 години насам, по българските бензиностанции цените остават в диапазона около 2 лв. за литър.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!