BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокурори и ДАНС влязоха в дома на зам.-министър на околната среда


Снимка: МОСВ

Прокурори и служители на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) са влезли в сградата на Министерството на околната среда и водите и в дома на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков в Ботевград, съобщи БНТ. До момента няма официална информация за причината за акцията.

По-рано излезе информация, че в Ботевград се провежда акция по „разследване под надзора на специализираната прокуратура“, а подробности се очакват в следобедните часове. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева е казала пред Би Ти Ви, че по първоначални данни става дума за разследване на организирана престъпна група.

По неофициална информация проверката касае зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, а акцията е обхванала и дома му в Ботевград.

Красимир Живков като заместник-министър на околната среда и водите е отговарял и продължава да отговаря за даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. По правила могат да бъдат внасяни отпадъци за преработка, но не и такива за съхранение и депониране, припомня националната телевизия.

Според репортажа, разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци. Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в неговата вила в Правец, той е бил два мандата кмет на Правец, са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци.

БНТ съобщи още, че се проверяват и братя Бобокови, собствениците на „Приста ойл груп“, а акцията е свързана с нерегламентирания внос на отпадъци от Италия.

„Дневник“ припомня, че от началото на годината текат проверки в цялата страна във връзка с вноса на италиански боклук. В средата на януари прокуратурата обяви, че в разследването е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хиляди тона отпадъци от Италия. В съобщението тогава не се споменаваше никой от тримата заместници на Емил Димитров – Красимир Живков, Николай Кънчев или Атанаска Николова.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!