BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сиви дюни са увредени с багера, разчиствал пътеки на плажа в Ахтопол, констатира РИОСВ


Снимка: Скрийншот Би Ти Ви

Пътеките, които концесионерът на плажа в Ахтопол е разчиствал с багер в края на миналата седмица, преминават през картирани сиви дюни. Това установи днес проверка на експерти от Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) в Бургас, извършена по сигнал за увреждане на пясъчни дюни на централен плаж „Ахтопол“.

От РИОСВ съобщават, че в имот непосредствено зад морски плаж „Ахтопол-север-източна зона“ е извършено почистване и заравняване на съществуваща пътека с дължина около 160 м и ширина около 2.5 м, свързваща плажната ивица и зона за паркиране.

Успоредно на него, върху съществуваща пътека и в съответствие с одробената схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения е извършено частично почистване и заравняване на терен откъм плажната ивица. Върху част от пътеката, към зоната за паркиране са поставени дървени скари за преминаване на посетители, пише още в съобщението на бургаската екоинспекция.

Пътеките преминават през картирани сиви дюни, съгласно приетата специализирана карта на обектите по чл. 6 от Закона за управление на черноморското крайбрежие. Територията попада в границите на природен парк „Странджа“ и защитена зона „Странджа“.

От РИОСВ – Бургас посочват, че на лицето, извършило дейността, ще бъде съставен акт по реда на закона за защитените територии за извършване на дейност, която не е съгласувана от компетентния орган – РИОСВ Бургас. Санкцията за извършеното нарушение е глоба от 500 до 5000 лв. по Закона за Защитените територии.

Тази сутрин министърът на туризма Николина Ангелкова заяви в ефира на Би Ти Ви, че ресорното министреството ще глоби концесионера на плажа с 10 до 50 хил. лв.

Пред камерата на телевизията пък концесионера заявява, че не е зарабнявал или разрушавал дюни. „Просто сме зачистили няколко храста. Но и да е в дюни, ние не сме направили нарушение, при положение, че сме изчистили достъпа до плажа“, заявява Галин Вълчев, управител на плаж „Ахтопол – Север“.

Законът не работи, той не се прилага, заяви пред БНР Атанас Русев от организацията „Да запазим Корал“ , като даде пример със заграждения в района на плажа Корал: „От две години оградата на един частник е положена върху пясъчни дюни, които по закон би трябвало и вече са към плажовете, изключителна държавна собственост и никой в тази държава не може да махне тази ограда. Писали сме на премиера, на министрите. Две години седи тази незаконна ограда, тя се охранява от гардове, дължината й е над 2 километра, забодена е директно върху пясъчните дюни и това там не е България в момента. Някакъв частник е отишъл върху държавните дюни и си е забол ограда с тел. Ние се промъкваме към плажа като към концлагер. Така ли ще привличаме българския турист да се върне на нашето море“, подчерта Русев, според когото „цялото Черноморие е обезобразено с бетон и огради“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!