BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Социалното министерство спира приема на хора в дома в с. Горско Косово

Кадри от дома за хора с деменция в с. Горско Косово
Снимка: скрийншот bTV

Настаняването на нови хора в дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово ще бъде преустановено, съобщи тази сутрин в ефира на НОВА телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Вчера националният омбудсман сезира главния прокурор със сигнал за условията в дома и обезпокоително голям брой смъртни случаи през последната година.

Социалният министър обяви още, че се проверява възможността част от потребителите да бъдат пренасочени към други социални услуги, така че да се намали броят на хората. Ще се търси решение и с помещение в съседни села, така че да бъде изграден център за настаняване от семеен тип и да се пренасочи както персонала, така и хората в по-добри битови условия.

Сачева призна, че в този дом има лоши материални и битови условия. През 2018 година е била направена проверка и според министъра 2/3 от предписанията са изпълнени. „Персоналът има нужда от допълнителна квалификация и обучение. От друга страна не мога да кажа, че има неглижиране на хората и злоупотреба с правата на хората. Това е сграда на бивше училище, която трудно може да се пригоди“, посочи още Деница Сачева.

„В дома няма лоши битови условия, съгласна съм, че има остаряла материална база и има какво да се желае в това отношение. В никакъв случай няма унизително отношение“. Това съобщи пред Би Ти Ви Вера Дукова, директор на Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово, община Сухиндол. По повод на 24-те смъртни случая от миналата година, заради които омбудсмана сезира прокуратурата, Дукова обясни, че става дума за хора с много тежки заболявания и на преклонна възраст. „Идва момент, в който ние сме безсилни пред природата и заболяването, което те си носят“, каза тя. В подкрепа на думите й личният лекар на настанените в дома хора д-р Румен Йорданов обясни, че 19 от починалите 24 души са на възраст от 78 до 99 години.

„Вероятно хората са възрастни, но това не значи, че трябва да умират. Няма как да кажем каква точно е причината и затова сме сезирали прокуратурата. За мен е много важно да се обърне внимание на липсата на качество на тези социални услуги“, каза в ефира на bTV омбудсманът Диана Ковачева.

По данни на социалният министър Деница Сачева домовете, като този в Горско Косово са общо 14 в цялата страна, като в тях в момента има настанени 774 души. Чакащи са 305. Домовете за стари хора са 82, като в тях са настанени 5365 души. А чакащите са близо 1300. „Това е социалната услуга, от която има може би най-голяма нужда. И ще има за в бъдеще все повече и повече нарастваща нужда. За съжаление това е и услугата, която най-малко се заявява от общините и най-малко се търси. Може би, защото най-трудно се организира от гледна точка на персонал и подходящи помещения”, посочва Сачева.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!