BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът в Смолян постанови три години затвор за шофьора, прегазил с 90 км/час дете на тротоара


Десетки жители на Златоград се събраха след катастрофата и поднесоха цветя на мястото, където бе блъснат Митко. Снимка: Архив „Отзвук“

Смолянският окръжен съд осъди на три години затвор при първоначален общ режим 57-годишният Любен У., който преди две години прегази 13-годишно момче на тротоара. Делото се разгледа по съкратеното съдебно следствие.  Подсъдимият мъж бе лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години.

Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов, който е наблюдаващ делото, настоя за реална присъда от пет години. Защитата пък поиска налагане на условно наказание.

„Най-вероятно няма да протестирам присъдата“, каза за „За истината“ след делото прокурор Деянов.

Мъжът е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Катастрофата стана на 31 юли 2018 г. на ул. „България“ в Златоград, до хотел „Александър“. Пред погледа на майката, бащата и лелята на детето микробус „Пежо Боксер“ удари 13-годишното момче на тротоара.

Тялото на Митко изхвърчало на 4 метра и паднало в тревата. Преди удара шофьорът съборил един от знаците, а след това се врязал и в предпазната ограда на тротоара. Микробусът спрял на 150 метра. Километражът засякъл на 90 км/час, и оборотомерът –на 6 000 об/мин. Ограничението в участъка, където има и надигната пешеходна пътека, е 40 км/час. По-късно и вещите лица по назначената автотехническа експертиза установили, че микробусът се е движел с около и над 90 км/час.

Малкият Митко починал на път за болницата.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!