BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съд не разреши строителството на висока жилищна сграда до Морската градина във Варна

Според съдебно-техническа експертиза, за имота действа специален режим на културно-историческа защита, защото той попада в архитектурно-археологическия резерват „Античен град Одесос – Варна”.

Изображение: скрийншот от Googlemaps

Административният съд във Варна не допусна изграждането на висока жилищна сграда до Музея по история на медицината, намиращ се в центъра на Варна, в близост до Морската градина и архитектурно-археологическия резерват „Античен град Одесос – Варна”. Според съда, заповедта на главния архитект на Община Варна, с която това щеше да стане възможно е незаконосъобразна.

Делото е по жалба на варненската университетска болница УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД, според която със заповед на главния архитект частна фирма ще може да придобие безвъзмездно част от имота й, с който граничи на бул. „Приморски“ № 51 във Варна. В този имот са разположени две сгради със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Едната е „Възрожденска сграда в комплекс с параклис“, като параклисът „Свети пророк Илия“ е собственост на Варненската и Великопреславска света Митрополия. Втората сграда е известна сред варненци като първата дарителска болница в България. Тя е със статут на паметник на културата с национално значение и в нея се помещава експозицията на единствения на Балканския полуостров Музей по история на медицината.

Заповедта на Главния архитект на Община Варна е от 29.01.2019 г. С нея се разрешава изработването на проект за Подробен устройствен план /ПУП/ за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ ІV «за обществено обслужване». Заповедта е издадена в отговор на искането на фирма „Юнион Тур“ ООД за промяна статута на имота им от „за обществено обслужване“ в такъв „за жилищно строителство“. Фирмата е поискала с новия ПУП-ПРЗ в имота да се допусне застрояване в рамките на максимално допустимите параметри за градоустройствена зона Ц2, в която попада имотът съгласно Общия устройствен план на Варна от 2012 година. Към настоящия момент имотът на „Юнион Тур“ ООД  се ползва като обществен паркинг.

Според съда, ответникът е допуснал съществено нарушение, като не е уведомил УМБАЛ „Св. Марина“ ЕАД и Варненската и Великопреславска Митрополия за откриване на процедурата по изменение на ПУП-ПРЗ пред Главния архитект на Община Варна.

В хода на делото, чрез съдебно-техническа екпертиза от вещо лице е било установено също, че за мястото, на което се намира имотът действа специален режим на културно-историческа защита, тъй като той попада в обхвата на архитектурно-археологическия резерват „Античен град Одесос – Варна”. За тази зона се препоръчва (без да се ограничава) „ниско” до „средно застрояване” с кота корниз 15 метра.

Решението на съда, с което заповедта на главния архитект на Общината е определена за незаконосъобразна, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!