BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Университетската болница в Стара Загора компрометира имунизацията


Снимка: Николай Сандев

България е ваксинирала едва 1,3 процента от населението си и по този показател отново сме на последно място в ЕС. Според Единния информационен портал за разпрстранението на Covid 19 броя на ваксинираните е едва 90 514 души. Вярно е, че българите не са сред най-ентусиазираните граждани на съюза по отношение на ваксивирането.

Случаят с 30 граждани от Стара Загора е особено показателен. Те прочели в уебсайта на болницата „Пр. Стоян Киркович“, че могат да се запишат за ваксинация на посочен за целта телефон.

Като задължително условие било посочено изискването да се представи бърз антигенен тест, направен в оторизирана лаборатория.

Липсвало обаче уточнението, че такива тестове могат да се направят и безплатно – например в бившата детска поликлиника на бул. „Руски“, сега един от Дигностично-консултативните центрове в града. Според съобщението посоченият максимален брой за ваксиниране в рамките на един ден е 30 души.

И така на 16 февруари сутринта пред обявения кабинет №18 започват да се събират записаните за ваксинация старозагорци. Кабинетът се намира на етажа на Спешния център, откъдето преминава целият пациентски поток за прием в болницата. Всички са изпълнили условието да имат антигенен тест, за който са платили между 35 и 40 лв. Теодора Гергинова разказа пред За истината, че платила 160 лв. за бързи тестове на цялото си семейството. Пред кабинета се озовали заедно с детето й на година и седем месеца, което нямало на кого да бъде оставено. А всички от семейството ползвали половин ден отпуск за ваксинацията. След като чакали дълго, без никой да бъде поканен в кабинета, хората започнали да търсят информация какво се е случило. Посъветвали ги да се обадят в Районната здравна инспекция, откъдето получили отговор,

такъв списък за ваксинация на 16 февруари в Университетската болница при тях няма. В РЗИ този ден нямало и ваксини.

Съобщението, в което пише, че в УМБАЛ „Пр. Стоян Киркович“ от вторник 16.02.2021 г. в ще се извършват безплатни ваксинации на граждани срещу COVID-19 с представен резултат от антигенен тест.
Снимка: Николай Сандев

Почти същият е разказът и на Николай Сандев и съпругата му, които се завърнали в Стара Загора след 20 годишно пребиваване в САЩ. Казват, че всеки ден горчиво съжаляват за това свое решение. Понеже явно са забравили нашенските нрави, се доверили напълно на съобщението от уебсайта на болницата, направили си бързите тестове и на 16 сутринта се наредили на опашката пред кабинет №18. Съпругата на Николай беше възмутена не само затова, че са били подведени и чакали напразно, след като платили 70 лв. за тестовете, но и защото

никой не благоволил да отиде при тях и да им каже, че се е получило недоразумение, да си извини от името на ръководството на лечебното заведение и да им посочи нова дата за поставяне на ваксината.

А избраният кабинет коментира като възможно най-неподходящият: „Ние отидохме не да се разболеем докато чакаме, затова при всяко преминаване край нас на болни, трябваше да се обръщаме към стената в тесния коридор“.

Зоя Делева и съпругът й са пенсионери. Единият им син е в София, другият в САЩ. Не са ги виждали и двамата от дълго време, както и внуците си. Затова се зарадвали, че ще могат да се ваксинират и тези страхове да отпаднат. И те като другите си платили антигенните тестове, Зоя сутринта си премерила кръвното и температурата, сложили маските и бодро се запътили към болницата. За да преживеят на място същото, което и останали трийсет граждани. Докато стояли пред затворения кабинет, хората решили са се обърнат към някой от ръководството на лечебното заведение. И тъй като входът за административния блок е заключен, се наложило да чакат на студа професор Йовчо Йовчев-изпълнителният директор на болницата или някой от неговите заместници. За да им обяснят какво се случва. Такава среща не се състояла, а от регистратурата(след телефонен разговор със секретарката на директора) им казали, че професорът бил информиран за случая. Докато сюжетът се развивал, някои от по-възрастните, записани за ваксинация, не издържали на студа и си тръгнали. А вечерта голяма част от участниците споделили историята във Фейсбук постове и потърсили медии, пред които да споделят възмущението си. Което нараснало още повече на следващия ден, когато видели, че

съобщението на уеб страницата на болницата е редактирано, а бързият антигенен тест вече бил посочен не като задължителен, а като препоръчителен.

А в репортаж по btv професор Йовчо Йовчев коментира това изискване: “Имаше такова предложение от страна на ръководството, говоря в мое лице, което пак казвам за сигурността на пациентите беше препоръчително да има резултат от PCR или антигенен тест 48 часа преди ваксинация за Ковид-19 – като условие за поставяне на ваксина. Направена е съответна корекция, тестовете остават препоръчителни за лицата, които желаят. Тези, които не желаят, ще бъдат ваксинирани без да бъдат изследвани“.  

Поведението на професор Йовчев потърпевшите старозагорци коментират като неприемливо, те са възмутени и от изопачаването на истината. Съпругата на Николай Сандев беше още по-категорична, че във всяка друга нормална държава при такъв случай директорът щеше да подаде оставка:

“Ние му дадохме възможност да дойде при нас и да се извини. Ако имаше качества на лидер, нямаше да се крие в кабинета си. В това поведение няма нито възпитание, нито професионализъм“.

След всичко случило се жената вече е изгубила доверие как се съхранява ваксината и едва ли със съпруга си ще поемат риск да се имунизират.

От 16 февруари до днес никой от Университетската болница не беше потърсил някой от 30-те души в списъка с някакво обяснение. Едва по-късно в група „Неимунизираните“, създадена от потърпевшите във Viber се появиха съобщения, че днес следобед някои от тях са получили покана за ваксинация през следващата седмица. Само че с ваксината на „Астра Зенека“, а не на „Пфайзер“/“Бионтех“, която им обещавали от болницата при записването.   

Както ни налагат журналистическите стандарти, потърсихме професор Йовчев за коментар и без учудване не успяхме да се свържем с него по телефон. Както и в други случаи, когато се е налагало да имаме негово мнение или становище. И така без отговор остана въпроса ни кой ще възстанови сумите, които хората са заплатили за задължително изисканите от тях бързи тестове. И чия е вината за несъстоялата се имунизация?

Доктор Станимир Станков – директорът на старозагорската РЗИ беше учуден, че медиите замесват инспекцията в този случай. И обясни, че при позвъняванията на 16 февруари, един от служителите му отговорил, че

„не може да раздаде нещо, което не е в хладилника“.

Днес от РЗИ са предоставили 12 флакона от ваксината на „Астра Зенека“ на университетската болница с препоръка да я използват в рамките на деня“, обясни директорът на инспекцията с уговорката, че тази ваксина може да се съхранява един месец в обикновен хладилник. Друг е въпросът кога изтича този едномесечен срок за въпросните флакони.

Този случай е много показателен за организацията на ваксинационния процес в нашата страна и за административното недомислие и арогантност. След един такъв разказ никак няма да е чудно, ако броят на недорчивите към ваксинацията у нас да се увеличи. А основания за такъв скептицизъм има достатъчно. Докато други държави изпълняват с бързи темпове ваксинационната си програма за Ковид-19, у нас все още няма яснота как 4500-те джипита в България ще трябва да ваксинират 1.8 милиона души, между които попадат възрастните хора и хронично болните. Пред общопрактикуващите лекари стоят и множество чисто медицински въпроси, свързани с имунизацията. Още повече, че няма детайлно описание на процедурите, нито ясен протокол, който да защитава както пациентите, така и лекарите. Липсва адекватна информация и по отношение на противопоказанията на ваксините при отделните групи хора, както и конкретни указания за пациентите с различни хронични заболявания.

И при цялата тази неразбория всеки ден слушаме от здравните власти колко добре и по график върви ваксинацията у нас.

Толкова добре, че с тези темпове ще ни трябват години докато я приключим. Нищо чудно дотогава светът да е влязъл в някаква нова пандемия, не дай Боже!

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!