BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Във Варненска област има остър недостиг на специалисти по здравни грижи

Във Варненска област не достигат 1200 медицински сестри, необходими за оказване на качествени грижи за населението. 

По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи“(БАПЗГ) към декември 2022г. в Област Варна работят 1290 медицински сестри, като 60% от тях са на възраст до 55 години, 30% от медицинските сестри са в предпенсионна възраст, а 15% са над 60 години. 

Очертава се остър недостиг на специалисти по здравни грижи – медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори и др.

Това сочи становището на Комисията за потребности от лекари и лекари по дентална медицина и специалисти от професионално направление „здравни грижи”, участвала в изготвяне на здравната карта на област Варна, съобщават от Областна администрация – Варна.

Акушерките също са на критичния минимум. В момента работят 386 акушерки, от които 20% са пред пенсия, а 15% са над 60 год. възраст. Подобно е състоянието при медицинските лаборанти. Има сериозен недостиг и от медицински лаборанти, рехабилитатори и рентгенови лаборанти.

Друг съществуващ проблем е затрудненият достъп до зъболекар и личен лекар в селата.

Има концентриране на общо практикуващите лекари/ОПЛ/ в големите населени места, сочи анализът на извънболничната медицинска помощ, която в областта се осъществява от 294 индивидуални и 24 групови практики за първична медицинска помощ и 579 индивидуални, и 61 групови дентални практики. Съществена част от тях са избрани от пациенти от отдалечени села, разположени на голяма територия, а това е предпоставка за ненавременно оказване на медицинска помощ и създава неравнопоставеност и затруднен достъп до ОПЛ на селското население в сравнение с градското.

По данни oт РЗОК и от регистъра на РК на Българския зъболекарски съюз във Варна, общият брой на лекарите, практикуващи в извънболничната медицинска помощ, на тези, които осъществяват медикодиагностични дейности и на лекарите, практикуващи в лечебните заведения за болнична помощ за Варненска област са 1256.

Общият брой на лекарите по дентална медицина в областта е 600.

Необходимият брой лекари, който Методиката посочва, не се различава съществено от броя на сега практикуващите лекари и не се налага увеличаване на броя им, е становището на комисията.

След като анализира общо необходимите легла за областта – 3195, от тях легла за активно лечение – 2109 броя и „други“ – за психиатрия, палеативни грижи ,физиотерапия и продължително лечение– 1086, Областната комисия гласува те да бъдат завишени с позволените от Методиката 10%.

Така в новата здравна карта на Област Варна леглата за активно лечение – се определят на 2261 легла. В тази бройка влизат леглата заинтензивно лечение, терапевтични, хирургични, педиатрични и АГ легла. Леглата в категорията „други“ – се определят на 1118. По този начин общо леглата в областта стават 3379 при максимум 3835. Комисията отбелязва в заключителния си протокол, че: “Недостигът на необходими легла ще се компенсира чрез възможностите на регионалните и националната здравна мрежа.“

Комисията отчита и факта, че на територията на Област Варна са разположени големи курортни комплекси, което води до нарастване на населението през активния летен сезон. Оттук идва и необходимостта от осигуряване на медицинско обслужване на увеличения брой потенциални пациенти.

В анализа се посочва още, че от началото на 2022 г. населението на област Варна, а и на региона нарасна във връзка с бежанската вълна от Украйна, а по данни от РЗОК – Варна 34% от лекуваните пациенти на територията на област Варна са от други области.

Целта на Областната здравна карата е структурата на здравната мрежа да се адаптира към потребностите на населението и да гарантира на всеки български гражданин равнопоставен достъп до здравни услуги.

Предложението за новата здравна карта на Област Варна, заедно с придружаващия анализ и статистическа информация вече е изпратен в Министерството на здравеопазването. На базата на областните здравни карти то ще изготви Националната здравна карта.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!