BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фондация „Америка за България“ празнува 15 години работа в България

Колаж: Фондация „Аемерика за България“

„Сами можем да направим толкова малко, а заедно – толкова много.“
Хелън Келър, американска писателка и защитник на правата на хората с увреждания

Фондация „Америка за България“ отбеляза 15-ата си годишнина със среща на общността, посветена на силата на партньорствата — силата на &. Близо 600 участници в програми на Фондацията и нейни партньори от различни области, приятели, служители и членове на Борда на директорите присъстваха на събитието под надслов „& историята продължава“ в НДК на 29 септември 2023 г.

Присъстващите на срещата имаха възможност на чуят провокиращи размисъл беседи за силата на съвместната работа и да научат за създадени с подкрепата на Фондацията партньорства и техните вдъхновяващи каузи.

Амперсандът в заглавието на срещата „& историята продължава“ е емблема на тези партньорства. Като насърчава сътрудничеството между хора и организации в името на обща цел и подпомага реализацията на над 1200 проекта в цялата страна през последното десетилетие и половина, Фондация „Америка за България“ разширява образователните възможности за младите, насърчава върховенството на правото, доброто управление и независимата журналистика, популяризира културните и природните дадености на България и подкрепя икономическото включване на най-уязвимите групи в обществото.

Срещите на общността на Фондация „Америка за България“ не биха били това, което са, без нашите колеги водещите Иво Босев и Цветана Касабова – нашето професионално &
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

В пъстрия състав от говорители на срещата се включиха професионалният риболовец Бисер Георгиев, който раздвижва туризма в дунавския град Никопол и разкрива тайните на „българските Малдиви“ за посетителите; професионалният „звездоброяч“ и главен инженер на планетариум „Андромеда“ в София Недислав Веселинов; и представителят на органите на реда и завършил първия випуск на лидерската програма LEAP Петър Ванев, който представи връзката между предприемачеството и правоприлагането.

Писателят Георги Господинов и езиковедът и преводач Анджела Родел разказаха за съвместната си творческа работа по превода на романа „Времеубежище“, която довежда до първия международен „Букър“ за българска книга.

Анджела Родел и Георги Господинов
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Друг международно признат говорител на срещата бе Христо Грозев, чийто екип от платформата за разследваща журналистика „Белингкат“ помага за разкриването на участвалите в опита за покушение над опозиционния лидер Алексей Навални. Документалният филм „Навални“ с участието на Христо Грозев получи „Оскар“ през 2023 г.

Присъстващите на срещата научиха за работата и на Луиза Славкова, основател на „Софийска платформа“ – водеща организация в сферата на гражданското образование в България; на Искра Джанабетска, съосновател на образователна платформа „Книговище“, която използва игрови подход, за да стимулира четенето сред децата; и на Тодор Попов, един от създателите на комикс поредицата за местна културна „Майна Таун“. Те говориха за използването на различни подходи в разказването на истории, за да информират българската публика по важни за обществото теми.

Искра Джанабетска, Луиза Славкова и Тодор Попов
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Сред говорителите на срещата бяха и професионалистите в разказването на истории Крис Захариев и Ярив Лернер. Популярен влогър и режисьор, Крис разказа как пътуването му на прага на зрелостта из най-отдалечените кътчета на България вдъхновява неговия режисьорски дебют и му печели незабравими приятелства. Ярив е главен изпълнителен директор на филмово студио „Ню Бояна“, водещо студио за филмова продукция и постпродукция в Европа, както и инициатор на обучителна програма в областта на филмовата продукция за бягащи от войната украинци. Участващите в срещата гледаха откъс от трогателен късометражен филм, създаден от участници в програмата.

Крис Захариев
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Археологията събира Петранка Неделчева от Националния исторически музей в София и Уилям Паркинсън от музея „Фийлд“ в Чикаго, а от съвместната им работа поникват кълновете на безпрецедентно международно сътрудничество между музеи от Северна Америка и Югоизточна Европа – изложбата „Първите владетели на Европа“. Изложбата бе открита в музея „Фийлд“ през март и представя над 700 артефакта от колекциите на 26 музея в 11 страни от Югоизточна Европа. Акценти в изложбата са експонати от Националния исторически музей в София, Регионалния исторически музей в Русе и Регионалния исторически музей във Варна.

Архитектът, съосновател на архитектурно студио „Ателие 3“ и говорител на събитието на Фондацията Доника Георгиева превръща обекти на културното наследство във вълнуващи преживявания за цялото семейство, включително и за най-младите – и често най-взискателни – посетители.

Доника Георгиева
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Децата са в основата на дейността на фондация „За Доброто“, за която разказа нейният съосновател Надежда Рангелова. Чрез проекта „Светулка“, подкрепен от Фондация „Америка за България“, „За Доброто“ подобрява физическата среда в детските болници и трансформира медицинската грижа за най-малките в България. Надежда разказа защо тези промени са спешно необходими и как преобразените отделения се превръщат в лечебна среда за малките пациенти и техните родители и осигуряват по-приветлива среда за медиците.

Рени Петрова и Зори Димитрова се срещат преди пет години покрай участието си в турнири по английска реч и дебати във фондация „БЕСТ“ и оттам започва съвместната им творческа дейност. Талантливото дуо зарадва публиката с представлението „Красавицата и звярът“.

Стоп кадър от представлението „Красавицата и звярът“
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Таланта на младите представи и журналистката от „Свободна Европа“ и участник в програма „Медия е:волюция“ Павела Костова, която разговаря с членовете на Борда на директорите на „Америка за България“ Мелани Къркпатрик и Любомир Лозанов. Двамата споделиха съвети от своя професионален опит. Госпожа Къркпатрик е писател и журналист с над 30-годишна кариера в престижния вестник The Wall Street Journal. През последните 19 години господин Лозанов е изпълнителен директор на „Амета Холдинг“ АД – компания, която трансформира от предприятие на прага на фалита в най-големия производител на птиче месо в България.

Павела Костова, Мелани Къркпатрик и Любомир Лозанов
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

Присъстващите на форума научиха и за друга българска история на успеха – световния лидер в производството на наносателити и космически технологии „Ендуросат“. Основателят на компанията Райчо Райчев говори заедно с американския експерт по въпросите на космическата икономика и член на консултативния съвет на „Ендуросат“ Кевин О’Конъл.

Представянето им бе последвано от изненада – специално за годишнината на Фондация „Америка за България“ от Родопите пристигнаха „космическият“ глас на България Валя Балканска и световноизвестният гайдар Петър Янев, които поздравиха гостите с изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“.

Петър Янев и Валя Балканска
Снимка: Фондация „Аемерика за България“

На Фейсбук страницата на Фондация „Америка за България“ може да гледате запис от събитието. Тук може да видите първа част, а втората част на юбилейната среща е достъпна тук.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!