BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Да надскочиш себе си – историята на Катя Демирова

Историята на Катя
Демирова – треньорът по скокове във
вода, който помага на децата да преодолеят
страховете си.

Катя Демирова
Снимка: „За истината“

Тя е тиха, скромна, с топла и мила усмивка. Притеснява се да говори за себе си, но очите й заблестяват, когато заговори за децата. За тези, на които е посветила огромна любов и почти цялото си свободно време.

Това са децата, които първо е научила да преодоляват страховете си, да надскачат себе си и след това да изпълняват сложните фигури, които състезателите по скокове във вода трябва да усвоят перфектно, за да достигнат до призовите места на шампионската стълбица.

Любов от пръв поглед

Треньорката Катя Демирова – Кети, влиза в басейна като състезател по плуване на 9 годишна възраст, а три години по-късно се влюбва в скоковете във вода. В родния й град Сандански един варненец – треньор по водни скокове, буквално я открадва от плуването и я включва в отбора си. Взаимното им привличане с този спорт е толкова силно, че се превръща във връзка за цял живот.

„В Сандански разполагахме с най-добрите условия за трениране на скокове във вода“, спомня си Катя. В момента в България няма подходяща зала за тренировки, прави паралел треньорката. Скоковете във вода първо се упражняват в зала с подходящо оборудване, а след това наученото се прилага и на трамплините в басейна. В студентските години на Катя Демирова Варна отново се появява в живота й.

Пристига в морския град през 1991 година със съпруга си, който е варненец. Двамата заедно завършват националната спортна академия в София. По това време повечето им приятели заминават в чужбина, но Катя и съпругът й решават да останат у нас, въпреки трудностите. От това решение години по-късно печелят скоковете във вода във Варна.

Снимка: „За истината“

Как 30 години се
наваксват без условия и пари, но с огромно
желание и съмишленици

През 2010 година Кети става първият треньор на деца по скокове във вода след 30 годишно прекъсване на този спорт в иначе гордо наричащия себе си „морска столица“ град. След ремонта на басейн „Приморски“ във Варна, преди близо десетилетие, един от треньорите по плуване Станчо Велков я намира на басейна в „Гранд Хотел Варна“, където тя работи като спасител, и я кани да започне да тренира деца.

Нямаше никакви трамплини, само кулата, спомня си Кети. Започва с 4-5 деца. През зимата децата тренират в залите по гимнастика, без да имат възможност след това да упражнят наученото в басейна, тъй като закрит басейн с трамплини за скокове във вода във Варна няма. При посещенията си у нас треньори от други държави се удивяват на изобретателността на колегите си в България.

С голяма доза креативност, с наличните в залите средства, и собствени приспособления, българските треньори по скокове във вода се опитват да пресъздадат обстановката в басейна. Очевидно успяват, защото децата, въпреки трудностите, са носители на стотици медали от републикански и международни състезания.

През годините Катя
Демирова тренира групи от по 10-тина
деца, като 7-8 от тях се подготвят и
участват и в състезания по скокове във
вода. Три пъти в седмицата до 9:30 вечерта
в прашната зала, два пъти в седмицата
на басейна до тъмно, спорове за графици
и зали, за без пари, но за децата и за
хората, в които те се превръщат,
благодарение на скоковете във вода.

А децата ходят на
тренировки с удоволствие и желание,
създават приятелства, разказват
родителите. Това, което връстниците им
в други държави правят в далеч по-добри
условия, тук го постигат заради Кети.
Тя създава атмосферата, която мотивира
и изпълва децата с желание да работят,
да могат, да постигат. Скоковете във
вода са един от най-красивите, атрактивни
и опасни водни спортове. Затова и
отговорността на треньорите е много
голяма.

Това, че не всеки
може да бъде треньор по скокове във
вода, ме задължава“
,

споделя Катя Демирова. Много пъти се е заричала да спре да се занимава. Да се бориш с вятърни мелници е трудна работа, няма условия на открито, няма условия на закрито, няма пари. Това, обаче, което има е огромна любов и желание. „Проблем е, че се прекъсна приемствеността в спорта“, споделя Катя Демирова.

През 1985 година Варна е имала европейски шампион по скокове във вода, но това е спорт, за който освен талантливи състезатели и мотивирани треньори трябва и добра материална база. Липсата й превръща скоковете във вода в бутиков, изчезващ спорт. Успешен и популярен преди много години, сега спортът съществува само в два града в България – в София и Варна. Закрит басейн за тренировки няма никъде.

Снимка: „За истината“

Повечето хора не
знаят, ческоковете във вода са
рисков и много опасен спорт.За да
изпълниш дори една от фигурите трябва
да си много добре подготвен и да си
превъзмогнал собствените си страхове.
Необходима е смелост, решителност, сила
и увереност. Това варненските състезатели
по скокове във вода са постигнали и
осребрили с множество купи и медали,
благодарение на своята треньорка. Човек
с безмерна любов и пълна отдаденост на
децата и на спорта – Катя Демирова.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!