BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Домът на хумора открива нова огледална зала и сувенирен магазин

С нова огледална зала, нов музеен магазин и атрактивна програма с изложби Домът на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи 160 години от обявяването му за град.

Мото на проявите е крилатата фраза на Радой Ралин „Светът е оцелял, защото се е смял“.

Нова огледална зала в Дома на хумора

Музеят ще открие нова огледална зала, създадена от художничката Невена Екимова. В артистичната концепция на авторката е заложена добрата традиция на пародиране на собственото ни отражение, която се появи дори в любимия на всички деца през 70-те и 80-те години „Ну, Погоди“. Гостите ще се видят в нова светлина в  Габровските селфи кабинки, ще се разкрасят почти без пари с Габровската пластична хирургия и ще се загубят и намерят в най-малкия, но много объркващ Габровски огледален лабиринт. Най-ценният обект в залата е бляскавото яйце Габерже с кранче (зер цяло яйце е много за една манджа!). За него една друга легенда разказва, че наследниците на Александър III са искали да го купят, но спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билетчетата за вход, ако го задържат. Огледалната зала ще отвори врати на 18 септември от 18:30 ч. с вдъхновено от темата парти, за което обявеният от организаторите дрес код е комбинация от сребърно, огледално, златно, ламе и пайети. Екипът на Смешната къща припомня, че носенето на маски е задължително, с добавка по габровски – „за да пият по-малко“.

За втори път – пърформанс „Нонумент“ на Бузлуджа

На 19 септември номинираният за Националната театрална награда ИКАР 2020 в категорията „Съвременен танц и пърформанс“ проект на Стефан А.Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия) „Нонумент“ ще се състои отново на връх Хаджи Димитър (Бузлуджа). Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, продукция на Информбюро и Музей на хумора и сатирата, и се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците съпреживяват архитектурата и стават свидетели на сцени от историята на паметника. Желаещите да се включат е необходимо да се   регистрират ТУК  и да си носят смартфон и слушалки.

Дом на хумора с нов сувенирен магазин

За отбелязването на годишнината от обявяването на Габрово за град, в Дома на хумора ще отвори врати и сувенирен магазин. Това е единственият музеен проект в страната, който се реализира с изцяло кредитно финансиране в размер на 80 000 лева и срок за изплащане 10 години. Средствата са осигурени от Фонд за градско развитие – Север. Проектът включва създаване на изцяло нов музеен магазин на площ от 80 квадрата, създаване на нови сувенири, създаване на онлайн музеен магазин.

В каталога на музейния магазин ще се предлагат и оригинални артистични тишърти, значки, магнити и дървени пластики „Мащехата като котка“, създадени специално за проекта от варненския артист Калоян Илиев – Кокимото. Изложбата му „Антигерой“ се открива на 18 септември в рамките на есенния сезон на Дома на хумора и сатирата и е един от акцентите в програмата за честването на 160 години Габрово. Силно и категорично, в своето изкуство Кокимото използва активно световната потребителска култура, а централна роля в нея е отредено на въображаемият му образ. Пародия или не, на границата с кича и култа към идоли, Кокимото поставя себе си под съмнение, а посредством мултиплицирания си типаж, разобличава проблемите на съвременното общество.

На 19 септември, от 11 часа, е предвидена лекция на Калоян Илиев, а от 13 часа стартира „Оптика и илюзии“ – детско ателие със занимания, свързани с откриващата се Огледална зала – демонстрация, експерименти и тълкуване на физични явления от раздел Оптика.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!