BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Истории за Доброто от Габрово: Младежи откриха портфейл с 430 лв. в музей „Етър“ и го върнаха на собственичката

25-годишният Александър Богданов от София и 22-годишната му приятелка Цвета Ташева от Плевен намериха значителна сума пари в Етнографски музей „Етър“ и я върнаха на собственика им – момиче от Габрово, което живее в София. От музея в Габрово разказват добрата история:

На 15 септември младежите посетиха музей „Етър“. В един от възрожденските обекти – училището, двамата сядат на чиновете, пишат върху пясъка и се забавляват с предметите, използвани за обучение в миналото.

„Решихме да се разходим из помещението и да разгледаме автентичните експонати. На излизане поискахме да видим отблизо закачените на стената кожуси и торбата“, разказва Александър и се шегува, че може „някой даскал да си е забравил ключовете там“.

Вместо това, младежът открива портфейл с 430 лева. Александър и Цвета решават, че това са пари на някой от персонала на музея и ги връщат обратно в торбата. Коментират помежду се, че е възможно не само те да намерят портфейла, а някой, който да злоупотреби, затова разказват за случая на един от екскурзоводите.

Оказва се, че в портфейла има бележка от спедиторска фирма с посочено име и телефонен номер. Благодарение на това, успяват да се свържат със собственичката на парите. Преди дни тя също е в музея, забавлява се, в училището поставя портфейла в торбата и го забравя там.

Александър и Цвета изобщо не допускат, че могат да постъпят по друг начин, освен да върнат парите. „Това не са мои пари. Моите са в джоба ми“, казва Александър. „Нямаше да се чувстваме като добри хора“, споделя Цвета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Габрово Daily заедно с общностната медия за доброто „Добрите българи“ dobrite.bg търсим истории за Доброто от Габрово и региона. Търсим дарителите, доброволците, благодетелите, дори да са най-обикновени хора, които вършат всекидневно добро. Обществото има нужда от активни граждани с общественополезна дейност – независимо колко мащабна е тя, дали е голяма кампания със стотици последователи или нещо малко като почистване на кварталната градинка, помощ за възрастен нуждаещ се човек или грижа за животно.

Пишете на нашата поща editor@gabrovodaily.info, на пощата на „Добрите българи“ info@dobrite.bg или споделяйте във Фейсбук групата Задруга на Добрите българи.

Четете в статията ни: Габрово Daily и „Добрите българи“ търсят истории за Доброто от Габрово и региона

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!