BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проверка на “Зелени закони” установи, че 93% от дюните в община Шабла не са отразени в кадастъра


Изображение: „Зелени закони“

Проверка на неправителствената организация “Зелени закони” е установила, че 93% от наличните дюни в община Шабла липсват в кадастъра. Подобно несъответнствие наскоро беше установено и по южното Черноморие. От инициативата са изпратили писмо до министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на туризма, както и до ресорната комисия в Народното събрание с искане за среща, на която да бъдат обсъдени проблеми с картирането и опазването на дюните по българското Черноморие.

Екипът на “Зелени закони” е извършил проучване на дюните по българското Черноморие, за да установи колко от съществуващите дюни са описани като такива и отразени в кадастъра и специализираните карти.

В община Шабла проверката установила, че всички плажове в общината попадат в Натура 2000. Затова през 2012 г. дюните са били картирани по проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове“, с възложител Министерството на околната среда и водите. 

Съгласно тези проучвания пет просторни комплекси от бели и сиви дюни има на плажовете срещу Шабленската тузла, Шабленското и Дуранкулашкото езеро, до Крапец  и на север от Дуранкулашкото езеро.  Тези дюни са описани в формулярите на защитените зони “Езеро Дуранкулак” и “Езеро Шабла – Езерец”. На територията на двете защитени зони са описани общо 1218,9 декара бели дюни и 47,9 декара сиви дюни.

Но в специализираната карта на дюните към кадастъра са отразени само 92,901 декара (на картата горе оцветени щриховано), което прави малко над 7% от установените от МОСВ дюни, констатират „Зелени закони“ и питат защо Министерството на регионалното развитие не е използвало данните за картираните дюни на Министерството на околната среда и водите.

Тези дюни около резиденцията в Шабла не съществуват в специализираната карта на дюните на МРРБ.
Снимка: Стефан Аврамов

Съгласно § 31 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие – “В едногодишен срок от влизането в сила на този закон Министерството на околната среда и водите предоставя на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за отразяване на пясъчните дюни в кадастралната карта и в специализираните карти и регистри по чл. 6, ал. 7. В 6-месечен срок след предоставянето на информацията границите на пясъчните дюни се отразяват в кадастралната карта и специализираните карти и регистри.”
ЗУЧК е приет през 2008 година и това задължение очевидно още не е изпълнено, посочват от организацията.

Повечето от неотразените в кадастъра дюни попадат в защитените зони “Езеро Дуранкулак” и “Езеро Шабла – Езерец” и са изключителна държавна собственост, с изключение на няколко имота, които са станали собственост на свързани с Гриша Ганчев фирми след сделка по схемата на прочутите заменки от типа “кон за кокошка”, пишат „Зелени закони“.

Природозащитниците определят като странен факта, че няколкометрова ивица между дюните на Дуранкулак и самото езеро Дуранкулак са частна общинска собственост при условие, че дюните преливат в езерото без специфициран буфер, а както дюните, така и езерото по Конституция са изключителна държавна собственост.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!