BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Личните лекари могат да издадат болничен за пристигащите у нас от Китай и Италия

Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина на българските граждани, пристигащи у нас от държавите с високо разпространение на новия коронавирус – континентален Китай и Италия, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Пътуващите трябва да са попълнили анкетна карта при влизането си в България.

Регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на всяка област.

За издадения болничен лист следва лицата да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен  на работодателя след изтичането на карантината.

Министерството на здравеопазването напомня, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат личен лекар – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

Отговорност на всеки български гражданин е да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на околните. В този смисъл Министерството на здравеопазването апелира гражданите под карантина да я спазват стриктно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Габрово Daily обобщи полезната информация, която трябва да знаете за новия коронавирус по данни от Министерство на здравеопазването – как се разпространява, какви са симптомите, как да предотвратим инфекция, кой може да бъде изследван и др. Четете повече тук.

Материалът Личните лекари могат да издадат болничен за пристигащите у нас от Китай и Италия е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!