BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Никола Козлево, най-бедната в Шуменска област, разчита на държавни субсидии и еврофинансиране

Заседание на общинския съвет в Никола Козлево
Снимка: Валентина Минчева

Община Никола Козлево, най-бедната в Шуменска област, разчита основно на държавни субсидии и на еврофинансиране, за да издържа основните институции и да осигурява минимални стандарти на населението. Това показват данните от общинския бюджет за 2024 г., който беше гласуван на сесия на 15 февруари.

Бюджетът на Никола Козлево е в размер на 13 млн. лв.

Почти 60 % от средствата се осигуряват от целево държавно финансиране. Тази година държавната субсидия за общината е 7,4 млн. лв., с 10 % в сравнение с предходната година. 

Местните приходи в общинския бюджет са само 3,6 млн. лв., а преходният остатък от 2023 г. е почти 2 млн. лв.

Разходите за местни дейности са 5 млн. лв.  

За водоснабдяване, канализация, чистота, ремонт на улици, благоустрояване и екология са предвидени общо 2,5 млн. лв., за поддържане на пътища – 144 000 лв.  За изплащане на стар кредит на общината са фиксирани 754 823 лв.

Строг отчет за общинското имущество поискаха съветниците в Никола Козлево

Капиталовата програма на община Никола Козлево е почти 4 млн. лв.  

От субсидия и собствени средства са предвидени 1,8 млн. лв., а европейското финансиране по програма „Развитие на селските райони” е 2,1 млн. лв. Европейските проекти са насочени към инфраструктурата в образованието и реконструкция на уличната мрежа.

Тази година трябва да бъде изготвен проект за ремонт на централния площад пред администрацията в Никола Козлево, който не е ремонтиран от 30 години. Жителите и гостите на общината газят кал по разкопаните плочи, а тук е и читалище „Пробуда 1906 г.” – духовният център на общината. Тук са паметниците, свързани с историята на селото, които са визитката на общината.  

От десетилетия местните хора настояват за благоустрояване на района, красиви зелени площи, нови пейки, алеи, съвременни подходи за хора с увреждания.

Пропадналата настилка на площада в общинския център
Снимка: Валентина Минчева

В общината има 5 училища, които са второстепенни разпоредители с бюджета – средно училище в Никола Козлево и основни училища в селата Вълнари, Църквица и Пет могили, в които има маломерни паралелки заради липсата на достатъчно деца.  

Масово младите семейства напускат общината и емигрират в чужбина или в най-големите градове в страната, което води до сериозна демографска криза в района. Издръжката на образованието през 2024 г. е в размер на 5,8 млн. лв.

С приходи от собствени земи читалището в село Никола Козлево се обновява

За детските градини в бюджета са предвидени 1,6 млн. лв. за издръжка на дейността и за заплати на общо 23 педагози и 27 души непедагогически персонал.

За социално подпомагане са предвидени около 180 000 лв., а за култура и дейността на 11-те читалища в общината – 286 000 лв.. За спорт и спортни бази годишният бюджет е 66 500 лв.

Общината има да събира просрочени задължения в размер на 81 145 лв.

Тази година няма да се увеличават таксите за битови отпадъци и административните услуги.

Полицията в Никола Козлево се похвали, че е намалила престъпността с 26%

Община Никола Козлево има 8 258  жители и 10 селски кметства, за чиято издръжка в бюджета са планирани 370 000 лв.

Общинската администрация е от 39,5 щатни бройки.

В общинското предприятие „Никола Козлево” /строителство, чистота, озеленяване/ работят 40 души, издръжката им е общо 160 000 лв. за 2024 г.

Издръжката на общинския съвет – председател и 12 съветници, ще струва на данъкоплатците 158 800 лв.

Общо 15 са служителите, на които община Никола Козлево плаща транспортните разходи. Това са заместник-кмет на общината, секретар, финансов контрольор, главен архитект, главен счетоводител, юрист-консултант, старши специалисти и експерти на отдели в общинската администрация.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!