BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

4400 лв. остава заплатата на кмета на малката селска община Никола Козлево

Кметът на Никола Козлево Исмаил Ибрям
Снимка Дияна Желязкова

Основната заплата на кмета на Никола Козлево Исмаил Ибрям остава 4 400 лв. Възнаграждението му беше гласувано на извънредна сесия на Общинския съвет в края на декември по предложение на председателя на общинския съвет Турхан Каракаш.

На практика заплатата, която ще получава кметът на Никола Козлево остава непроменена, тъй като неговият предшественик Ешреф Реджеб още през 2022 г. си определи основно месечно трудово възнаграждение в размер на 4 390 лв. 

Към заплатата на кмета се начислява добавка за прослужено време, която е 1 % от основната заплата.

В края на годината възнагражденията на кметовете в малките общини станаха тема на обществен дебат, след като стана известно, че съветниците в Кюстендил са гласували 7 500 лв. възнаграждение на новия кмет на града Огнян Атанасов. Покрай заплатата на кюстендилския кмет, в публичното пространство бяха огласени фрапиращи разлики между възнагражденията на колегите му от различни градове.

Парадоксите започнаха още след 2019 г.

Всъщност, парадоксите с кметските заплати започнаха още след 2019 г., когато тогавашното управление на ГЕРБ прокара една законова поправка и даде възможност на всеки кмет да получава „министерска“ заплата, независимо дали управлява малка или голяма община. Така се стигна до фрапиращи ситуации, при които кметове на изостанали бедни общини вземаха по-големи възнаграждения от колегите си в развитите областни центрове. Такъв беше и случаят с община Никола Козлево още през 2022 г.

През септември 2022 г., година преди края на втория си мандат, тогавашният кмет на Козлево Ешреф Реджеб си определи основна заплата от 4 390 лв., при това със задна дата, в сила от 1 юли 2022 г.  По същото време кметът на областния център Шумен получаваше 4 300 лв., а кметът на друг областен град – Смолян, се разписваше срещу 3 750 лв.

Доминираният от ГЕРБ общински съвет в Никола Козлево обаче безпроблемно гласува новото му възнаграждение, за което нямаше други мотиви, освен министерското постановление за възнагражденията в бюджетната сфера.

Месечните заплати на кметове на общини, райони и кметства се регламентират от Закона за местната администрация и местното самоуправление (ЗМСМА) и едно старо постановление на Министерски съвет от 2010 г., което остана незабелязано и беше допълнено през 2019 г. при управлението на ГЕРБ. С нова алинея тогавашното парламентарно мнозинство разреши на кметовете да получават

заплати, равни с тези на министрите.

Според този нов регламент, „основните месечни възнаграждения на кметовете на общини, райони и кметства се определят от съответния общински съвет при условията на ЗМСМА, като размерът на определените заплати не може да надхвърля основната месечна заплата на министър“.

Използвайки това постановление и без да посочва никакви други причини или заслуги за ръста на заплатата си, козлевският кмет Ешреф Реджеб още през 2022 г. внесе предложение за скок на кметските заплати, включително неговата. Предложението беше направено на сесия през отпускарския месец август и беше прието без никакви възражения от общинския съвет. Заради летния сезон или поради други причини случаят остана извън основния новинарски поток

А

случилото се беше скандално,

колкото и да е „законосъобразно“. Община Никола Козлево е предпоследна по големина в Шуменска област и има само малко над 6 000 жители по данни на НСИ. Общината е изцяло селска, обхваща 11 населени места, половината от които имат под или около 300 души население. Най-голямото село е Вълнари с 1 549 жители, а в самия общински център Козлево, който също е село, живеят 810 души. Освен на последните места по население, общината е на дъното и по икономически показатели, а почти всички инвестиции в Козлево идват по проекти с национално или европейско финансиране.

Това обаче не попречи на малката селска община да има добре платен кмет. Впрочем, такива месечни възнаграждения си гласуваха и други кметове на малки общини в Лудогорието. И досега кметските заплати в страната се определят по същия начин, и всеки общински съвет сам решава колко ще получава местният кмет. Таванът, според поправките от 2019 г., е

министерската заплата, която в момента тя е 9 436 лв. 

До 2019 г. кметските заплати зависеха и от броя на жителите и размера на съответната община. В София заплатата на кмета беше 3 100 лв., в най-големите областни центрове Пловдив, Варна и Бургас – 2 700 лв., за другите градове и общини се определяха по скала, в зависимост и от броя на жителите. Премахването на този критерий доведе до парадоксите в кметските възнаграждения, които продължават и днес.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!