BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След 11 нападения на мечки, горски поискаха разрешение за отстрел


Снимка: „Отзвук“

Отстрел на две мечки поискаха от Държавното горско стопанство в родопското село Славейно. За нападенията и за нанесените от тях щети са представени протоколи, а комисията към Регионалната дирекция по горите в Смолян е изпратила предложение, като се очаква крайното решение на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), съобщи регионалното издание „Отзвук„.

Само за един месец мечките са извършили 11 нападения върху животни и пчелини в община Баните, а щетите са на стойност 10 160 лв., съобщи „Отзвук“, като се позовава на свои източници.

На 28 април т.г. са били унищожени пчелни семейства край село Вишнево. За времето от 1 до 9 май в района на село Гълъбово мечка са убити крава, телета, овце. Нападенията са продължили и в землището на Давидково, а по-късно и в село Сливка.

Според комисията, изготвила предложението до министерството, нападенията на кафява мечка върху домашните животни в района на община Баните през последните два месеца ескалират. Специалистите са категорични, че става въпрос за най-малко два проблемни екземпляра, тъй като два от случаите са на една и съща дата – 15 май, но на различни места отдалечени едно от друго на около 7 км.

От РИОСВ Смолян съобщават, че през месец май са проверени 23 сигнала за щети от кафява мечка. Установени са 9 случая на нападения над пчелини и 14 случая на нападения над селскостопански животни. В село Триград щетите са три, в Гьоврен – една, в Баните – осем, в село Кожаре – една, в Ардино – две, в Лъки – една, в Смолян – четири, а в селата Върбово, Широка лъка и Могилица – по една.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!