BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„За 20 лв. на въпрос ли го правите?“ – Тъжна история за с. Воевода, в което кметът си е купувал гласове пред изборната секция

Единствената улица към детската градина във Войвода, където кметът спечели четвърти мандат

Единствената улица към детската градина във Войвода, където кметът спечели четвърти мандат

Единствената улица към детската градина във Войвода, където кметът спечели четвърти мандат
Снимка: Дияна Желязкова

Кметът на новопазарското село Войвода Юзджан Ахмедов /ДПС/, който в неделя спечели четвърти мандат, е раздавал пари пред изборната секция в деня на вота, сигнализираха жители на селото. Те са подали жалба в полицията и очакват реакцията на прокуратурата.

От Областната дирекция на МВР в Шумен потвърдиха, че по сигнала е извършена проверка и е потвърдено, че в деня на изборите в селото са раздавани пари. „Материалите по случая са докладвани в прокуратурата и наблюдаващият прокурор ще прецени дали има нарушение“, заяви директорът на ОД на МВР Георги Гендов.

„20 лева назаем пред секцията“

Самият кмет Юзджан Ахмедов, когото потърсихме за коментар, първоначално отрече по телефона да е давал каквито и да е пари, но впоследствие призна, че „дал на една жена 20 лева назаем“. На въпроса защо дава пари „назаем“ пред изборната секция в изборния ден и не знае ли, че това е нарушение, кметът втвърди тона и отправя обвинения към репортера на „За истината“, че „си измисля скандали“.

„Вие за 20 лева на въпрос ли го правите?“, възмути се Юзджан Ахмедов и продължи с нападателен тон: „Дадох й пари назаем на жената, какво толкова е станало? Кои сте вие, че да ме питате?“. На поканата за среща пред кметството, за да се видим на живо „кои сме“, кметът категорично отказва и затваря телефона.

За да получим повече информация, отидохме на място в с. Войвода и разговаряхме с група местни жители. Само двама от тях обаче се съгласиха да бъдат цитирани и снимани, останалите предпочетоха да останат анонимни, защото се страхуват. „Много ни плашат, все пак имаме семейства, ходят по къщите“, заявиха хората

Неджлял Халиб е жената, която е подала сигнала до полицията в изборния ден. Не се притеснява и не се страхува, защото се изхранва с животновъдство и не е зависима икономически нито от кмета, нито от партията му. Образована жена, която искрено се възмущава, че селото на предците й вече три мандата се разсипва при управлението на сегашния кмет.   

Неджлял Халиб
Снимка: Дияна Желязкова

За кметския пост във Войвода на 29 октомври се бореха двама кандидати –  Юзджан Ахмедов, издигнат за четвърти мандат от ДПС и Йозджан Лютфи, издигнат от коалиция ПП-ДБ. Данните на ЦИК сочат, че за Ахмедов са подадени 159 бюлетини, а за Лютфи – 96. Гласували са 268 избиратели от имащите право на глас 416 жители на селото.

„Ахмедов спечели с купени гласове и с екскурзианти от Турция“, казва Неджлял и обяснява, че в деня на вота във Войвода са пристигнали около 60 изселници, само за да гласуват за кмета. Точно толкова е разликата между Ахмедов и неговия опонент Лютфи, пресмятат привържениците на загубилия кандидат.

предизборният плакат на новия кмет(в средата) с кандидати за съветници от ДПС и БСП

предизборният плакат на новия кмет(в средата) с кандидати за съветници от ДПС и БСП

„Спечелихме 96 гласа, което никак не е малко, като имате предвид, че правихме кампания без нито една стотинка, без партийна структура зад нас и срещу такава мощна партия като ДПС“, коментира Неджял Халиб. На практика, като се извадят гласовете на изселниците и дошлите от съседни села роднини и сватове на кмета, от самото село Войвода са гласували по-малко от 200 жители, обясняват местните хора

„Ако не бяха купените гласове, кметът нямаше да спечели“

твърди неговият опонент Йозджан Лютфи. В деня на вота той бил предупреден от застъпниците на ПП-ДБ, че действащият кмет стои до изборната секция и раздава пари на хора, които излизат от секцията.

„Веднага сигнализирахме полицията, дойдоха, разпитаха ни и се разбра, че наистина са давани пари. Но нищо не последва! Непрекъснато говорят, че купуването на гласове е престъпление, а защо не задържаха този, който раздава пари“, възмущава се Лютфи.

Останалите също питат защо няма задържани при толкова безспорно раздаване на пари пред изборната секция.

Йозджан Лютфи
Снимка: Дияна Желязкова

„Толкова са нагли, че даже не се крият, и раздават пари пред свидетели“, обяснява и Неджлял Халиб. И разказва как кметът бутнал 20 лв. в джоба на една жена, която излязла от секцията, а пък тя извадила банкнотата пред всички наблюдатели, за да провери какво получава. По-късно самата жена признала пред свидетели, че „получала парите, за да гласува за номер 57“, казва Неджлял. Цената на един глас вървял между 100 и 300 лв., но за брокерите, казват местните хора

Засечен от свидетели да дава пари пред изборната секция, кметът Ахмедов заявил пред полицаите, че дал парите „назаем“.

„Че кой се хваща изобщо на такива приказки? Кой дава пари назаем пред изборната секция в деня на избори?“, възмущават се хората от Войвода. И питат какво още трябва да се случи, за да има наказани за купуване на гласове.

„Ето тук, съвсем явно в деня на изборите се дават пари на избиратели и никой не е задържан. Свидетелите потвърдиха, жената, която взе парите, потвърди, установен е нарушителят, какво още трябва да стане?“, питат местните хора.

протестиращи в община Роман

протестиращи в община Роман

Те настояват за строг контрол и промени в закона, за да не могат външни хора да определят съдбата им. „Не може някой да живее в Турция и да ми определя съдбата тук! Нямам нищо  против тях, но ето, идва зима, като падне снега, викаме съседа с трактора да ни отвори пътя, не идват тези от Турция да ни помагат“, казва Йозджан Лютфи. И се ядосва: Като са дошли чак от Турция, поне да бяха стояли седмица-две, а те дойдоха само да гласуват и си заминаха!

А млада жена от Войвода обяснява, че просто иска селото им да се развива и да стане едно по-хубаво място. „Нямаме нищо против Ахмедов, но той не става за кмет, за три мандата разсипа селото, даже улици нямаме! Има само една главна улица, по която минават тирове със страшна скорост. Децата и възрастните се движат по шосето заедно с камионите. Аз съм на 39 години, но нищо не се е променило в селото от моето детство“, казва жената, която е живяла в Шумен и се е върнала със семейството си във Войвода.

Улица в с. Войвода
Снимка: Дияна Желязкова

А Неджлял допълва: Аз пък съм на 53 години, а последният път като видях асфалт бях на 8 години! И се възмущава, че в селото дори не може да се работи нормално заради липсата на инфраструктура.

„30 години имах кравеферма, като падне снегът, ходя с лопатата да чистя до главния път, за да може да влезе камионът да ми вземе млякото. Няма кмет, няма ДПС, няма община! Сами си чистим снега, сами си косим тревата по улиците, сами си оправяме всичко. За какво ни е такъв кмет!“, възмущава се жената

Улиците във Войвода действително са безобразни, ако изобщо могат да бъдат наречени улици. Единствената – към детската градина е изровена още преди 4-5 години от пороите и така си стои – без асфалт, с огромни дупки и почти непроходима. А улицата към къщата на Неджял дори не може да бъде наречена улица – това е просто насипана с чакъл пътека

Питам по телефона кмета Ахмедов защо улиците в селото са в такова безобразно състояние и той изпада в ярост: „Нищо им няма на улиците!“, след което обявява всичко за измислица. „Аз стоя в момента на една такава улица и тук асфалт няма, само дупки“, казваме на кмета, което окончателно го вбесява и той отново затваря телефона.  

Забравеното с. Войвода
Снимка: Дияна Желязкова

Ето, затова искаме нещата да се променят, коментират моите събеседници, които са свидетели на разговора. И предупреждават, че ако и сега случаят се замете под килима, хората напълно ще загубят вяра в държавата. „Затова толкова малко хора излязоха да гласуват, това беше един мълчалив бойкот, защото хората не вярват, че гласът им ще промени нещо“, казва с огорчение загубилият кандидат

„Няма да позволим Войвода да затъва в мизерия“, зарича се Неджлял и казва, че заедно със своите съселяни ще продължат да се борят за промяна.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!