BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Институт за пазарна икономика: Габрово е най-обезлюдената област

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Столицата има 17 пъти по-голямо население от област Видин, Габрово е най-обезлюдената област, а Кърджали – най-раздробената“. Това е заглавието на новина, с която Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представя новото издание на изследването „Регионални профили: показатели за развитие“ 2023, което включва 73 показателя, разпределени в 12 категории за икономическото и социалното развитие на областите.

От ИПИ посочват още, че област Габрово се отличава в почти всички основни показатели. Освен сред най-малките по площ и население, тя е втората с най-много населени места (след Кърджали) и едновременно с това е третата област с най-висок дял на градско население (след столицата и Варна). Обяснение за това може да се търси във факта, че Габрово е първенец сред областите с абсолютно обезлюдени населени места (61 от общо 167 в страната).

Габрово в изследването на Институт за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие“ 2023. Източник: ИПИ

Последните области в класацията по население – Видин, Смолян, Габрово, Силистра и Търговище, вече са с по под 100 хил. души и са по-малки и от някои общини в страната, което поставя въпроса за административно-териториално реформа не само на общинско, но и на областно ниво.

Разликите в площта на областите също са значителни. Най-голямата област – Бургас е около пет пъти по-голяма от най-малките – столицата и Габрово.

Какви са икономическите и социалните показатели за област Габрово според изследването на ИПИ?

„Брутният вътрешен продукт, заплатите и доходите в област Габрово продължават да нарастват. Тези показатели предопределят сравнително ниското ниво на бедност в областта. Заетостта и безработицата остават по-неблагоприятни от средните за страната. Бизнес и инвестиционната активност в областта са високи. Инфраструктурното развитие е много добро. Въпреки че Габрово е сред силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е относително ниско. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява, но остава сравнително висока“, обобщават от ИПИ в „Регионални профили: показатели за развитие“ 2023 и допълват:

„Резултатите в сферата на образованието са добри. Показателите, оценяващи здравеопазването, поставят областта на челните места в страната. Габрово е сред областите с най-висок дял на здравноосигурените лица. Областта продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления. Относително високият дял на градското населението пък обяснява големия дял на населението в селища с обществена канализация. Културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната.“

Детайлна информация за област Габрово в „Регионални профили: показатели за развитие“ 2023 може да прочетете тук

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!