BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отпада карантината и изолацията за заразени и контактни на заразени с COVID-19

Отпада карантината и изолацията за заразени и контактни на заразени с COVID-19, реши днес парламентът.

Измененията в Закона за здравето са приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание. 

Промените са внесени от Министерския съвет с мотив, че предвид настоящите епидемиологични характеристики на заболяването, както и наличието на ефективни ваксини в страната, провеждането на надзор на COVID-19 и готовността на медицинския персонал за лечение на заболели, спрямо заболелите и контактните лица не следва да се прилагат допълнително ограничаващи мерки, като задължителна изолация и карантина.

В мотивите на законопроекта, внесен от Министерския съвет, пише още, че заболяването COVID-19 вече не протича тежко, но остава социално значимо за възрастните над 70 години и хората с хронични болести. Посочва се и, че още на 5 май Световната здравна организация (СЗО) „прекрати обявената спешност за общественото здраве“ заради коронавируса.

Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции, допълва по темата БТА.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!