BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мъж от Разград бе осъден на пробация заради опит да подкупи полицаи

Илюстративна снимка: mvr.bg

Апелативният съд(АС) във Варна измени присъда за даване на подкуп на полицаи и наложи пробация на Шенер А., който на първа инстанция е осъден от Окръжния съд в Разград на 4 месеца затвор за това, че е дал 190 лв. на полицейски инспектори, за да не му съставят акт по Закона за движение по пътищата.

Горната инстанция измени присъдата и вместо това постанови две пробационни мерки за срок от една година, съобщиха от пресцентъра на съда.

Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 500 лв.

На 29 април между селата Хърсово и Голяма вода автомобил с включени дълги светлини се разминал с патрул на МВР. Полицаите подали светлинен сигнал на водача да превключи.

Шофьорът обаче рязко ускорил и преминал през жп прелез, без да намали, затова полицейският екип го последвал с включена сигнализация. Водачът продължил да управлява колата с висока скорост, докато не стигнал до улица без изход в с.Богданци.
При последвалата проверка се установило, че шофьорът е неправоспособен и е пил алкохол.
Докато се подготвял тест с дрегер на шофьора, спътникът му, подсъдимият Шенер А.,
приближил полицаите и предложил 100 – 150 лв., за да не извършат теста.

Униформените обаче направили теста и уредът отчел 1.11 промила алкохол. След това Шенер отново настоял да даде пари, за да не се съставя акт на водача. Полицейските служители му обяснили, че това е престъпление. Въпреки това подсъдимият оставил няколко банкноти в багажника на полицейския автомобил. Органите на реда го уведомили, че е извършил престъпление и му сложили белезници. Оказало се, че оставената сума е в размер на 190 лв.

Пред първата инстанция подсъдимият е признал вината си и делото е разгледано при съкратено съдебно следствие.

Пред Апелативния съд той обяснил, че оставил парите, смятайки, че така заплаща наложена глоба.

В мотивите си за замяна на присъдата Апелативният съд посочва, че даването на подкуп е престъпление, а защитното твърдение, че подсъдимият е оставил парите, считайки, че така заплаща дължима глоба, е в пълно противоречие с признатите от него факти, с думите му към органите на реда и с обстоятелството, че към онзи момент не е съществувало задължение за заплащане на глоба.

Във въззивното производство обаче е установено, че подсъдимият е с особено тежко здравословно състояние, тъй като има онкологично заболяване. То се третира като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство, поради което дори най-лекото предвидено наказание лишаване от свобода в случая ще се яви несъразмерно тежко, коментират от АС. По тази причина Апелативният съд санкционира мъжа с пробация.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!