BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тежка зимна обстановка в област Габрово, затворени пътища и села без ток (ОБНОВЯВА СЕ ПОЧАСОВО)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Усложнена е зимната обстановка в цялата област Габрово на 26 ноември 2023 г. Шипченският проход беше затворен, села във всички общини от областта са без електрозахранване. Актуална информация за зимната обстановка следете във Facebook страницата на Габрово Daily.

21:50 ч.

ПЪТЯТ ЗА УЗАНА ОСТАВА ЗАТВОРЕН

Остават затворени поради снегонавявания пътищата III – 5006 Габрово – Узана и III – 3030 (III -609 – Керека- граница Велико Търново), съобщават от Областно пътно управление. Поради множеството паднали дървета затворен е и път III -401 от кръстовището за с. П. Славейково до границата с област Ловеч. Ограничено е движението на МПС на 3.5 т. на път III-6072 (граница Ловеч – Кръвеник – Стоките – Батошево) поради множеството наклонени дървета.

Изведени са няколко групи от Узана. Допълнителна техника е насочена към севлиевското село Агатово.

20:59 ч.

В ТРЯВНА ПРОДЪЛЖАВА РАБОТАТА ПО ОТСТАНЯВАНЕ НА АВАРИИ С ТОКА

Продължава отстраняването на аварии от екипите на „Електроразпределение Север“ АД, съобщи кметът на Трявна Денчо Минев. Снегопочистващите фирми също продължават работа на територията на община Трявна. Предвид падането на температурите през нощта предстои контрол и по предстоящите дейности по опесъчаване и обезопасяване против хлъзгане и обледяване на пътните настилки в най-ранните часове.

18:51 ч.

ВЪЗСТАНОВЕНО Е И ЕЛЕКТРОПОДАВАНЕТО В ЧАСТ ОТ СЕЛАТА В СЕВЛИЕВСКО

Пуснат е тока в селата Богатово, Добромирка, Крушево, Идилево, Хирево, Горна Росица, Батошево, Стоките, Кръвеник (без направлението Купен и Лъгът), съобщиха от Община Севлиево.

Екипите продължават работа до отстраняването на авариите в останалите населени места, където електроподаването ще бъде възобновено възможно най-бързо, уверяват от Енерго-Про, “Електроразпределение Север” – Варна.

Пътищата в общината вече са проходими при зимни условия. Затворен остава единствено път 401 от село Петко Славейков към границата с Ловеч. В момента техника и екипи разчистват пътя за село Буря.

Второ денонощие дежурните групи продължават да отстраняват аварии в резултат на обилния снеговалеж и силен вятър, включително паднали дървета.

При необходимост – звънете на 0700 16161 за проблеми с електроснабдяването и на дежурния телефон 0675 396 112 в Община Севлиево във връзка с проходимост на улици и паднали дървета.

18:37 ч.

50 ГАБРОВСКИ СЕЛА И 4 КВАРТАЛА В ГАБРОВО ОСТАВАТ ВСЕ ОЩЕ БЕЗ ТОК

Ситуацията в община Габрово остава усложнена по информация на местната администрация. Основните пътни артерии са проходими при зимни условия, всички екипи по снегопочистването работят с цялата налична техника по второстепенните улици. Осигурен е достъп до лечебните и здравните заведения. Продължава почистването на общинската пътна мрежа.

В момента екипи на Областно пътно управление пробиват пътя към Узана. Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението продължават отстраняването на паднали клони и дървета на пътните платна.

Към 18 часа все още без електроснабдяване са около 50 села и кварталите Йовчевци, Негенци, Йонковото, Гачевци. Обстановката е динамична, всички аварийни екипи на електроразпределителното дружество работят по авариите на територията на общината, тежкият сняг и навяванията затрудняват работата им.

Утре градските автобусни линии ще се изпълняват по график, но са възможни закъснения.

14:35 – 14:50 ч., обновена в 17:10 ч.

27 НОЕМВРИ – НЕУЧЕБЕН В ГАБРОВО, СЕВЛИЕВО И ТРЯВНА

Понеделник – 27 ноември, ще бъде неучебен ден за училищата в община Габрово и за детските градини в селата Яворец, Поповци и Враниловци. Това обяви кметът на Габрово Таня Христова след заседанието на кризисния щаб в Община Габрово. Учебните занятия в детските градини и ясли в община Габрово ще се провеждат при съобразяване с усложнената зимна обстановка .

Денят ще бъде неучебен и за училищата на територията на община Севлиево, обяви кметът д-р Иван Иванов. Ще работят единствено детските градини в град Севлиево. Община Севлиево се обръща към родителите на всички пътуващи деца, да ги оставят у дома до пълно справяне с последствията от обилните снеговалежи.

В община Трявна понеделник също ще бъде неучебен ден за всички училища.

Учебните занятия ще се провеждат без промяна на 27 ноември във всички образователни институции в община Дряново, информираха от Областна администрация Габрово.

17:01 ч.

БЕЗ СИНЯ ЗОНА В ГАБРОВО

На 27 ноември ще бъде безплатно паркирането във всички зони за платено паркиране в Габрово, съобщиха от Община Габрово.

16:40 ч.

ПРОХОДЪТ ШИПКА Е ОТВОРЕН

Шипченски проход е отворен за движение на МПС, съобщиха от Нова телевизия. Информацията беше потвърдена минути по-късно и от Областно пътно управление. Екипите за почистване се пренасочват към м. Узана и към пътните участъци, осигуряващи достъп до зоните без електричество.

16:22 ч.

Областно пътно управление- Габрово приоритетно ще подпомага екипите на Енерго-Про за разчистване на пътни отсечки. Целта е да се осигури максимално бързо достъп до проблемни зони, свързани с прекъсване на електрозахранване. Това съобщи областният управител на Габрово Мария Башева.

Към момента над 160 населени места в областта са без електрозахранване, съобщават от Енерго- Про. 20 екипа работят на терен. Част от тях са мобилизирани още от петък, като реагират на сигнали без прекъсване. От компанията публикуваха списък на тези населени места, вижте на сайта им тук.

НАСЕЛЕНИ МЕСТА БЕЗ МОБИЛНО ПОКРИТИЕ

Клетките на мобилните оператори започват да изключват поради дълготрайната липса на електричество. Ако не можете да се свържете с Ваши близки, които се намират на място с прекъснато електрозахранване в резултат на усложнената зимна обстановка, причината е, че клетките, които осигуряват покритието за мобилни и фиксирани телефони, не могат да работят.

12:30 ч.

ИЗВЪНРЕДНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ Е ОБЯВЕНО В ОБЩИНА ТРЯВНА

Кметът на Община Трявна Денчо Минев обяви пълно бедствено положение на територията на цялата община, след като свика извънредно заседание на общинския оперативен щаб по-рано днес с всички ангажирани звена относно зимното поддържане. „Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, прекъсване на захранването в Трявна и Плачковци, но искам да стане ясно на всички граждани, че ние не може да достигнем своевременно до селата и да разчистим пътищата, поради заварен договор от предходното управление, съгласно който снегопочистващите фирми започват да обслужват тези населени места до 24 часа след започване на снеговалеж“, заяви по време на кризисния щаб тревненският кмет.

Всички дежурни екипи продължават работа на терен с наличната техника, като се търси и допълнителна такава. Продължават и всички действия за своевременното възстановяване на електрозахранването в населените места.

12:00 ч.

ПРОХОДЪТ ШИПКА И ПЪТЯТ КЪМ УЗАНА ОСТАВАТ ЗАТВОРЕНИ

Към 12 часа днес (26.11.2023 ч.) проходът Шипка и пътят към Узана остават затворени за движение.
Според информацията от Община Габрово техниката на ОП „Благоустрояване“ почиства и опесъчава основните пътни артерии в града. Голяма част от първокласните улици и булеварди, както и подходът към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ са почистени до асфалт.

Част от техниката на предприятието се насочва към второстепенните улици. Започва почистване на улиците в комплекс „Христо Ботев“, ул. „Осми март“, ул. „Антим Първи“, поетапно и на всички второстепенни улици и пресечни на бул. „Могильов“. Техника се насочва и по главните улици към по-отдалечените квартали на Габрово – Велчевци, Гачевци, Лютаци, Етъра, Ябълка. Три екипа на отдел „Озеленяване“ работят по отстраняване на паднали клони и дървета на пътните платна.

Всички аварийни екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите на територията на общината. Обстановката на територията на община Габрово продължава да бъде усложнена поради обилния снеговалеж, навяванията и многото паднали дървета.

11:49 ч.

УСЛОЖНЕНА Е МЕТЕОРОЛОГИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

Паднали дървета в резултат на обилен снеговалеж и силен вятър затвориха тази сутрин стария път за Ловеч след Кормянско и пътя към Крушевски баир, но екипи на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ ​в Севлиево​ ги отстраниха своевременно. За това съобщи кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

По селата има проблеми с електричеството. Повредите се отстраняват от 6 спешни екипа и се очаква до края на деня, със спирането на снеговалежа, да се възстанови и електропреносната мрежа.
Няма бедстващи хора, в града обстановката е овладяна, започна почистването на улиците.
От Община Севлиево умоляват жителите да не излизат с автомобилите си, за да не възпрепятстват работата на спешните екипи.

При спешни ситуации – позвънете на дежурния телефон: 0675 396 112

11:26 ч.

ПАДНАЛИ ДЪРВЕТА СА ЗАТВОРИЛИ ПЪТИЩА ОТ ДРЯНОВО КЪМ СЕЛАТА

8 машини и допълнително оборудвана техника са включени в снегопочистването на община Дряново, съобщиха от местната администрация. Снегопочистващите машини са тръгнали тази сутрин от Трявна в 03:30 ч, но поради падналите на пътя дървета влизат в града около 06:30 ч. Във всяка машина има по още един човек с резачка, за да се действа възможно най-бързо.

Три машини чистят града, като първо се почистват участъците, където е наложително да има условия за преминаването на автомобили. Това са достъпите до Енерго , ВиК, болница, училища, социални домове, главните улици на града, по-малките улици и селата. В действие са пуснати и резервни машини, които слагат гребла и тръгват по обекти.

Към момента са сформирани два екипа за премахване на дървета, eдин от „Чисто Дряново“ и един на пътната служба.

Част от машините са позиционирани по селата. В Царева ливада и Ганчовец има по една машина, която в момента чисти. По главните пътища за Скалско, Янтра има паднали дървета, дотам е стигнала машината и се е върнала. Пътят за Гостилица е затворен. Машини тръгват от Маноя, от Соколово, от Керека. Главният път Маноя – Керека е вече е почистен.

Работи се основно за отстраняване на падналите дървета по републиканския път за Гостилица, Славейково, Скалско, Янтра и по пътя за Караиванца, за да се осигури достъп до тези села.

От ранните часове на деня всички екипи на ЕРП Север гр. Дряново работят по отстраняване на аварии. Снегопочистващите машини са им помогнали за осигуряването на достъп до съораженията и отстраняване на паднали дървета. „Към момента очакванията са в близкия час да бъдат остранени авариите по далекопроводите захранващи града“, коментираха от ЕРП Север. Екипите ще работят без прекъсване до отстраняване на всички аварии.

10:42 ч.

БЕЗ ТОК В ПЛАЧКОВЦИ И В СЕЛА В СЕВЛИЕВО, ДРЯНОВО И ГАБРОВО, ПРОХОДЪТ ШИПКА Е ЗАТВОРЕН

Без ток са всички села в Севлиево и Дряново, проходът Шипка продължава да е затворен
Информация за зимната обстановка в област Габрово беше публикувана от Областна администрация Габрово към 10:42 ч. на 26 ноември 2023 г.

В цялата област Габрово има усложнена зимна обстановка. Отговорните институции в Областния щаб за защита от бедствия и аварии работят в координация. По информация на Областно пътно управление проходът Шипка е затворен. Движението към м. Узана е само с вериги. По третокласните републикански пътища движението се извършва в едната лента, заради паднали клони и надвиснали дървета.

Над 100 са населените места в Община Габрово, в които елетрозахранването е прекъснато. Без ток са всички села в Севлиево и Дряново. В община Трявна електрозахранването прекъсва, като Плачковци е без ток. В 10:30 ч. в Община Трявна ще бъде свикан кризисен щаб.

Всички дежурни екипи работят на терен, за да възстановят електрозахранването. Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” е в пълна мобилизация и реагират на сигнали за оказване на помощ на бедстващи граждани като нуждаещи се от спешна медицинска помощ, родилки и хора на хемодиализа.

Актуална информация за зимната обстановка следете във Facebook страницата на Габрово Daily.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!